Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup: Δόση 8.5 δισ, υποσχέσεις για το χρέος

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με συμφωνία λίγο πριν τις δέκα η ώρα Ελλάδας. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση για το θέμα της Ελλάδας, με τη συμφωνία να προβλεπει εκταμίευση δόσης 8.5 δις ευρώ προς την Αθήνα και την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων να είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Το ΔΝΤ παραμένει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ως τεχνικός σύμβουλος.

“Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε μια περαιτέρω επιμήκυνση έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε έναν μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη. Αυτό θα είναι ένα μέτρο του μεσοπρόθεσμου πακέτου που θα εξεταστεί μετά το τέλος του προγράμματος. Η ακριβής ρύθμιση θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος. Σε σχέση με το μακροπρόθεσμο πλάνο, το Eurogroup μελέτησε και άλλα σενάρια που ενεργοποιούσαν μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης” δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. “Οι αρχές του ESM θα εγκρίνουν την εκταμίευση ποσού 8,5 δισ. ευρώ. Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου απο το πρόγραμμα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα”. σημείωσε.

Τι ανέφεραν νωρίτερα οι πληροφορίες για το προσχέδιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ Ελένη Βαρβιτσιώτη, το προσχέδιο συμφωνίας το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι, περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία.

Πρώτον, καλωσορίζει την υιοθέτηση των μέτρων από την ελληνική βουλή, ενώ γίνεται αναφορά στην εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά φέρεται πάντως να πιέζει για να αυξηθεί το ανωτέρω ποσό. Σημειώνεται ότι από το ανωτέρω ποσό τα 7,4 δισ. αναμένεται αν δοθούν για την αποπληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ, με το υπόλοιπο ποσό να προορίζεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεύτερον, αναφορικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το προσχέδιο προβλέπει πλεόνασμα περί το 2% από 2023 έως το 2060, με την ακριβή διατύπωση – αν δηλαδή θα αναφέρει περίπου 2%, μέσο όρο 2% ή τουλάχιστον 2%- να παραμένει ανοικτή. Όπως είναι προφανές ανάμεσα στις τρεις προαναφερθείσες διατυπώσεις υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση.

Το τρίτο σημείο αφορά το χρέος και σχετίζεται με την αναφορά στην επέκταση των δανείων του EFSF. Και εδώ ανοιχτή παραμένει η ακριβής λεκτική διατύπωση. Εάν δηλαδή θα γίνεται λόγος για επέκταση από «0 έως 15 χρόνια» ή απλώς «μέχρι 15 χρόνια».

Το τέταρτο σημείο σχετίζεται με την αναφορά που θα κάνει το ΔΝΤ στη δήλωση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, το Ταμείο αναμένεται να καλωσορίζει τον περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος, λέγοντας ωστόσο απλώς ότι αποτελούν ένα καλό βήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους και όχι ότι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τέλος, το πέμπτο σημείο έχει να κάνει με την αναφορά «αν χρειαστεί» σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε μιλήσει στη Βουλή και ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ψήφισης των «ουρών» των προαπαιτουμένων πριν από μερικές ημέρες. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η αναφορά πιθανόν να αντικατασταθεί από την φραστική διατύπωση «στο βαθμό που θα χρειαστεί».

Τι αποφασίστηκε νωρίτερα στο EuroWorkingGroup

Νωρίτερα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο EuroWorkingGroup υπήρξε κατ’αρχήν συμφωνία για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων δράσεων από την Αθήνα. Παρέμειναν ωστόσο δύο εκκρεμή σημεία που αφορούσαν την προστασία ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται ποινικά και την καταβολή των δικαστικών εξόδων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.

Την ίδια στιγμή, τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters ανέφεραν ότι το ύψος της δόσης που θα λάβει η Αθήνα θα κυμαίνεται περί τα 8,5 δισ., επικαλούμενα ευρωπαίους αξιωματούχους.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προϊδεάσει για το επρόκειτο να ακολουθήσει, παραπέμποντας στο 2018 τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και ανακοινώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα για την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι έχουμε βρει ένα τρόπο για να μπει και το ΔΝΤ. Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς να κάνει πληρωμές μέχρι τον Αύγουστο του 2018» σημείωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές».

Τόνισε δε ότι η λύση αναφορικά με το χρέος θα βασίζεται στη συμφωνία του 2016.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε όμως και αιχμές κατά της Αθήνας, τονίζοντας με νόημα ότι «είχαμε εδώ και 3 εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν, ακόμη 3 για επικοινωνιακούς λόγους».

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το