Τοπικά

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ: Κανένας δημοτικός υπάλληλος δεν θα απασχοληθεί στην καθαριότητα των σχολείων

Ανάστατος είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας μετά την ψήφιση της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».
Μεταξύ άλλων η νέα ΠΝΠ προβλέπει ότι, το «Προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας Υ.Ε.16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου Δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του Κορωνοϊού (COVID-19), και πάντως όχι πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020» (άρθρο 36, παρ.4).

Ο Σύλλογος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βρήκε την ευκαιρία μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) να καταπατήσει και να ανατρέψει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα θεσμοθετώντας διατάξεις που υπερβαίνουν το αίσθημα προσφοράς των εργαζομένων και τους προκαλούν βάναυσα. Όπως, χαρακτηριστικά, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση παρότι έδωσε το δικαίωμα στους Δημάρχους να προσλάβουν με συνοπτικές διαδικασίες προσωπικό για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τετράμηνης διάρκειας, με σκοπό την καταπολέμηση του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή έκλεισε το μάτι στους εργολάβους δίνοντας το δικαίωμα σε Δημάρχους που ψάχνουν ευκαιρία να ξεπουλήσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας και όχι μόνο, με αποφάσεις τους, να αναθέτουν τις υπηρεσίες σε εργολαβικά και ιδιωτικά συμφέροντα.
Από την μία η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τους εργολάβους στους Δήμους με συνοπτικές διαδικασίες, με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού και την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα σε Δημάρχους, να μεταφέρουν εργάτες Καθαριότητας από τον Οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων, στη Καθαριότητα Σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά και… πλεονάζων προσωπικό!!!
Και είναι μάλιστα η ώρα, μιας και η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αυξημένη ανάγκη καθαριότητας των σχολικών κτιρίων μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα κρίσιμης για την υγεία των παιδιών, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά, να προχωρήσει τώρα στην μονιμοποίηση των Σχολικών Καθαριστριών που εργάζονται ως συμβασιούχοι σε συνθήκες εκμετάλλευσης 10, 15 ακόμη και 20 χρόνια, πολλές φορές σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με μισό μισθό και μισή ασφάλιση. Οι ανάγκες είναι πάγιες, διαρκείς και πρέπει να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό!!!
Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση με την διάταξη αυτή, την μόνη ανάγκη που προσπαθεί να εξυπηρετήσει είναι την εμμονή της στο ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας ξεκαθαρίζει πως ούτε ένας εργαζόμενος Καθαριότητας (αποκομιδή απορριμμάτων και Οδοκαθαριστές) δεν θα απασχοληθεί στην καθαριότητα σχολείων. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι ανάγκες μπορεί να υπερκαλυφθούν από το υφιστάμενο στο τομέα αυτό προσωπικό. Καλεί, μάλιστα, όλους τους Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας, ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις που θα υπάρξουν επιπλέον ανάγκες, να προσλάβουν εκτάκτως προσωπικό για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τετράμηνης διάρκειας (με βάση τις δυνατότητες του ήδη υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου).
Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά και να ειδοποιήσουν το Σύλλογο σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το