Τοπικά

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων: Δε θα επιτρέψουμε την κατάργηση της αργίας την Κυριακή

Aντίθετος στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δηλώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας τονίζοντας ότι κυβέρνηση και εργοδοσία βλέπουν την πανδημία σαν ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους σε βάρος των εργατών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

« Η κυβέρνηση και η εργοδοσία για άλλη μια φορά, εν μέσω πανδημίας, προσπαθούν να καταργήσουν ότι μπορούν από εργατικά δικαιώματα. Για άλλη μια φορά μπήκε στο στόχαστρο η Κυριακή Αργία.
Μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίο πετσοκόβονται κρατικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές ώστε να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σειρά πήρε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθές Δευτέρα στη Βουλή, κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα, και θυσιάζει τη ζωή των εργαζομένων, τσακίζει κεκτημένα δικαιώματα χρόνων, καταργεί την Κυριακή αργία ενώ στα σκαριά έχει την κατάργηση του 8ωρου, τη 10ωρη εργασία και την απλήρωτη υπερωρία.
Συγκεκριμένα, άρθρο του αναφέρει πως στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία περιλαμβάνονται τα «Κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως». Για να μην υπάρχουν όμως παρανοήσεις και για να ανοίξουν πλήρως οι πόρτες για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας διασαφηνίζεται το εξής: Πως για “την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του”.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης όπως είναι τα market θεωρούνται κέντρα διανομής άρα και θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές ακόμα αν και φαινομενικά προς τα έξω θα έχουν τα ρολά κλειστά. Εφόσον λοιπόν το κατάστημα θα είναι ανοιχτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παράλληλα και εργασία τόσο για την τροφοδότηση των παραγγελιών όσο και για τη μεταφορά τους.
Μόνο τυχαίο δεν είναι πως το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου έρχεται μετά τις δηλώσεις Βακάκη. Ο μεγαλομέτοχος των Jυmbo πρότεινε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι συνολικά στον κλάδο του εμπορίου επτά μέρες την εβδομάδα και 12ωρες τη μέρα με εκ περιτροπής άνοιγμα των καταστημάτων!
Είναι ξεκάθαρο ότι η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας έχει αποθρασύνει συνολικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία που τη βλέπουν σαν μια ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν όλους τους διακαείς πόθους τους σε βάρος των εργατών.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

Η πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνικής επιτρέπουν τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, των ημερών και των ωρών εργασίας. Όμως, όλα αυτά τα επιτεύγματα στα χέρια των εργοδοτών μας γίνονται υλικά για τους χειρότερους εφιάλτες μας. Να μην τους περάσει! Να γίνουμε εμείς και οι αγώνες μας ο εφιάλτης τους! Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορικό κατάστημα, σε κάθε σούπερ μάρκετ! Να μη δεχτούμε να δουλεύουμε σαν δούλοι στον 21ο αιώνα!

Δε θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυριακής αργίας!
Δε θα επιτρέψουμε οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να γίνονται νόμοι!
Δε θα κάνουμε πίσω από το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Kυριακής Aργίας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας .
• Κατάργηση των σπαστών ωραρίων.
• Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρεις.
• Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.
• Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το