Με αγωνιστικό συλλαλητήριο στους δρόμους της Ν. Ιωνίας και μπροστά από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» τίμησαν φορείς του Βόλου την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη συγκέντρωση στην πλατεία ΕΠΟΝ, στο «Φαρδύ», στους συγκεντρωμένους μίλησαν οι: Παναγιώτης Ηλιάδης – πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής, Τσιτσιρίκης Παναγιώτης – μέλος της γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ και Θεόδωρος Καραγιάννης – αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.
Ο Π. Τσιτσιρίκης τόνισε ότι: “Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας από τον αταλάντευτο και διαρκή αγώνα ενάντια στην φασιστική αμερικανονατοϊκή χούντα αλλά και η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά βήματά μας.
Σήμερα που ο εργαζόμενος λαός ματώνει για την επιβίωσή του, που η δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποχρηματοδοτούνται, που οι συντάξεις κατάντησαν επιδόματα, η κυβέρνηση δίνει 4,2 δις ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και παίρνει τα εύσημα του Τράμπ.
Παράλληλα ανακοινώνει την δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων σε όλη την χώρα και στην πόλη μας στο Στεφανοβίκειο.
Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αφορούν την περιοχή μας. τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο”.
Ο Θ. Καραγιάννης ανέφερε:
“Συμπληρώνονται σήμερα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.
Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για τιμήσουμε αγωνιστικά, την ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές, την αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια, που ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή της αμερικανοστήριχτης στρατιωτικοφασιστικής χούντας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973”.
Στη Σκόπελο
Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών αίθουσα του “Ορφέα”, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου, που ήταν αφιερωμένη στην 45η επέτειο του Πολυτεχνείου και είχε αντιφασιστικό χαρακτήρα. Στην αρχή προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, το ρόλο των αστικών κυβερνήσεων στην άνοδο του φασιστικού ρεύματος στην Ελλάδα, τη δικτατορία του Μεταξά, φτάνοντας μέχρι τη Χούντα των Συνταγματαρχών και τη λαϊκή εξέγερση το Νοέμβρη του ’73. Κατόπιν το μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Σούλα Πατσή- Κορέντη απηύθυνε την κεντρική ομιλία όπου κατέδειξε το χαρακτήρα της δικτατορίας ως μια άλλη μορφή διακυβέρνησης της αστικής εξουσίας και του καπιταλισμού στην πιο επιθετική της μορφή, παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική της πολιτική , το ρόλο των Αμερικανών και την αντίσταση στο απριλιανό καθεστώς. Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, καθώς οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγούδησαν τραγούδια του αγώνα που απέδωσαν εξαίσια οι μικροί μαθητές της Κατερίνας Καραγιάννη.