ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισόβια στον Ράντοβαν Κάρατζιτς

Κόσμος

Διπλή βράβευση για το Fashion City Outlet

Τοπικά

Μια δημοτική αρχή «θίασος»

Παραπολιτικά

κυκλο – φ – οριακα

Άρθρα

Τοπικά

Συλλαλητήριο στα Τρίκαλα για το Πανεπιστήμιο χωρίς κόσμο αλλά με Δήμαρχο -Περιφέρεια και … εκκλησία

Μόνο με εκπροσώπους φορέων διοργανώθηκε με απόλυτη… αποτυχία το συλλαλητήριο στα Τρίκαλα για τις πανεπιστημιακές σχολές και τις διεκδικήσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης  κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές: «Ανταμώνουμε σήμερα εδώ, ρίχνοντας διαχωριστικές γραμμές και αφήνοντας στην άκρη μεταξύ μας διαφορές…» είπε . «Βρισκόμαστε εδώ ενωμένοι όχι για να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω για τη πόλη και το Νομό, ούτε για  να ζητήσουμε κάτι από τους κυβερνώντες. Βρισκόμαστε εδώ για φωνάξουμε πως ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ Πανεπιστημιακά Τμήματα και κανείς δε μπορεί να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν μπορεί να μας εμπαίζουν. Δεν το επιτρέπουμε να μας εμπαίζουν. Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσά τους...»… «Και έρχονται τώρα οι κυβερνώντες» είπε «χωρίς διάλογο, χωρίς συζήτηση, με μια απόφαση, σε μια νύχτα να καταργήσουν Σχολές και να αφήσουν τα Τρίκαλα φτωχό συγγενή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μοίρασαν 16 νέα Τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο και από αυτά βρήκαν… μόνο ένα να διαθέσουν για τα  Τρίκαλα, καταργώντας παράλληλα τα ΤΕΙ της πόλης μας. Είμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες ότι τα Τρίκαλα δεν θα παραμείνουν φτωχός συγγενής. Δε θα μείνουμε να παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια να καταδικάζουν τη πόλη και το Νομό μας σε εκπαιδευτική απομόνωση».

Τι ζήτησε ο δήμαρχος 

– Αναστολή της – ιδιαίτερα σύντομης – διαδικασίας διαβούλευσης
– Εναρξη κοινού διαλόγου με φορείς όλων των Θεσσαλικών πόλεων
– Στήριξη του ΤΕΦΑΑ, όπως ακριβώς προτείνεται στην υπό διαβούλευση πρόταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσή του με ένα Διεθνές τμήμα
– Μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ (Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ) σε Τμήμα σχετικό με την Βιοοικονομία και το Περιβάλλον
– Έμφαση σε τμήματα που συσχετίζονται με την αγροδιατροφή και τη γαλακτοκομία, τον τουρισμό, τομείς, στους οποίους η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία
– Τμήμα πληροφορικής (καθώς υφίστανται δύο στη Λαμία και κανένα στα Τρίκαλα)

Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.

Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη

– 14 τμημάτων στο Βόλο

– 9 στη Λάρισα

– 4 στην Καρδίτσα

– 5 στη Λαμία

– και μόλις 2 στα Τρίκαλα

Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο». Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».

Και ήταν σαφέστερος: «Φαίνεται ως σαν το σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής να αποτέλεσε “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων” και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι να υπήρξαν αντεγκλήσεις στις συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων, με χαρακτηρισμούς όπως «προσβλητικό και αντισυνταγματικό!».

Υπενθύμισε, τέλος, την προ 27 ετών κινητοποίηση για την προσπάθεια – τότε – να ιδρυθεί πανεπιστημιακή σχολή στα Τρίκαλα. Πλέον, με την κινητοποίηση «για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, Ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών και Μετεώρων), ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, εκπρόσωποι των άλλων τριών Δήμων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τρικάλων, Βασίλςη Γιαγιάκος. Μετείχαν πάνω από 40 σωματεία, ο π. Υπουργός Νίκος Λέγκας, οι π. βουλευτές Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, οι τρικαλινοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων Γ. Σπαθής, ο πρ. πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Περικλής Βασιλός (συνδετικός κρίκος με την επιτροπή διεικίκησης του 1991), πολιτευτές κομμάτων, υπάλληλοι, πολίτες των Τρικάλων.

Trikala voice

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το