Τοπικά

Συλλαλητήριο για την υγεία στις 8 Δεκεμβρίου στον Βόλο

Μεγάλο συλλαλητήριο, για την θωράκιση του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, αποφασίστηκε, σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και φορέων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Συνδικαλιστές από τον χώρο της Υγείας, από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία τόνισαν την ανάγκη του κοινού αγώνα υγειονομικών και λαου της Μαγνησιας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας που λυγάνε κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Νίκος Χαυτούρας: «Για τις δυο Παθολογικές Κλινικές και στα τμήματα Covid, από τις 14 θέσεις ειδικών Παθολόγων που προβλέπονταν πριν την πανδημία, σήμερα καλύπτονται μόνο από 8 γιατρούς, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς. Μάλιστα οι 2 από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.
Επίσης δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου. Στη Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ ο Διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτηση του. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις, (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετούν μόνο ένας Μόνιμος Γενικός ιατρός, ένας Χειρουργός και μία Ορθοπεδικός. Η Παιδιατρική Κλινική, που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ντίνος Μηνδρινός είπε ότι: «από τις 1069 οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου, είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό μόνο οι 596. Από τη μία, το μόνιμο προσωπικό βαίνει συνεχώς μειούμενο και αποτελεί το 56% του συνόλου του προσωπικού και από την άλλη αυξάνεται συνεχώς το προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις και ψίχουλα για αποδοχές.
Προχωράνε ολοταχώς οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών. Παρά τις υποσχέσεις δεν εντάσσουν τον κλάδο των υγειονομικών στα Β.Α.Ε. και ένα επίδομα ανθυγιεινής εργασίας το δίνουν όλο και σε λιγότερους υπαλλήλους. Επιπλέον ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις για κάλυψη των κενών από τις αναστολές του ανεμβολίαστου προσωπικού βλέπουμε ότι φέρανε λιγότερους από 10, ενώ είναι σε αναστολή 70».
Ο γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) Κώστας Γερογιάννης εκ μέρους των συνταξιουχικών σωματείων, εστίασε στην ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των σωματείων της περιοχής ώστε η κινητοποίηση να είναι όσο γίνεται πιο μαζική και δυναμική, αντίστοιχη των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων που ασκούν εδώ και χρόνια την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και που τώρα νοιώθουμε βαθιά στο πετσί μας της συνέπειές της.
Άλλοι συνδικαλιστές με τις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να πεθαίνουν συνάνθρωποί μας εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο Νοσοκομείο του Βόλου και στις δομές της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων:
Την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με το Νοσοκομείο να έχει ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά τα μεταθέτει όλα στην «ατομική ευθύνη». Η αιτία είναι η πολιτική που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία σε όλες τις βαθμίδες της, που βάζει στην ίδια ζυγαριά την υγεία του λαού, με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Τέλος στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στο Βόλο, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 6:00μμ. στην πλατεία Ελευθερίας και τις επόμενες μέρες θα αναλάβουν την πλατιά ενημέρωση των σωματείων, φορέων της Μαγνησίας για την κοινή συμπόρευση και οργάνωση του συλλαλητηρίου.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.
Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς.
Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.
Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία – Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας.
Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους.
Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται διαρκώς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το