Τοπικά

Συλλαλητήριο αγροτών στον Βόλο – Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έξω από την πρώην Νομαρχία

Παμμαγνησιώτικο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από το κτίριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, στην Ιωλκού με Αναλήψεως, με αγροτικά αυτοκίνητα αλλά και τρακτέρ από το μπλόκο Αερινού. Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο κατέβηκαν περίπου 150 αγροτικά αυτοκίνητα και 4 τρακτέρ.

Σε δηλώσεις της η Μαρία Μαμούχα, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου, τόνισε: Είμαστε εδώ όλοι μαζί οι αγρότες για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στην ανταγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Περιμένουμε σήμερα να ανταποκριθεί στο κάλεσμα που έχουμε απευθύνει για συνάντηση. Αν δεν ανταποκριθεί, συνεχίζουμε τους αγώνες. Σε τοπικό επίπεδο θα κάνουμε συσκέψεις σε κάθε χωριό για να πάρουμε τις αποφάσεις. Όμως, ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος πια και έχει καταλάβει ότι αν δεν παλέψει, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Του καφενέ οι αποφάσεις, δεν φτάνουν εκεί που πρέπει.

“Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι το Πήλιο βρίσκεται δυναμικά στις κινητοποιήσεις” ανέφερε σε δηλώσεις του έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάιος Κομνηνός.
“Ήρθαμε για να δώσουμε έναν αέρα στους συναδέλφους αγρότες που βρίσκονται 15 ημέρες στο δρόμο. Είμαστε αυτοί που δεν έχουμε μηχανήματα. Η δύναμή μας είναι η παρουσία μας. Τα προβλήματα όμως είναι κοινά.  Συντασσόμαστε με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και θέλουμε να μεταφέρουμε στην Περιφερειακή Ενότητα τα προβλήματα μας”.
Ο κ. Κομνημός τόνισε ότι καταδικάζει τον διασυρμό των αγροτών στα δικαστήρια και πρόσθεσε πως οι συνάδελφοι είναι στο πλευρό τους.  “Ο αγώνα δεν πάει χαμένος” σημείωσε.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών με πρώτο και βασικό αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρία στη Νομαρχία είναι σημειολογική, καθότι ο διορισμένος Νομάρχης παλιά εκπροσωπούσε το κράτος. Σήμερα εμείς ως αιρετή αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού εκπροσωπούμε τους αγρότες. Ίσως έχουν εμπιστοσύνη σε μας τελικά, έχουμε ευήκοα ώτα και θα μεταβιβάσουμε τα αιτήματά τους συνυπογράφοντάς τα, προκειμένου οι αγρότες που αποτελούν βασικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας να βρουν αυτό που τους αξίζει και τους αναλογεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ψηφίσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με έργα που αφορούν τους αγρότες προσπαθεί να τους βοηθήσει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας, κ. Κώστας Στεργίου, ανέφερε σε δηλώσεις του: Τα εργατικά σωματεία είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών γιατί έχουν κοινό αντίπαλο. Οι βιομήχανοι που παίρνουν φθηνά τα αγροτικά προϊόντα είναι αυτοί που στους χώρους δουλειάς πληρώνουν με μισθούς πείνας τους εργαζόμενους, ενώ πουλάνε πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα στους καταναλωτές. Έχουμε κοινό αντίπαλο της Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ξεκληρίζει τους αγρότες και επιβάλει εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Έχουμε κοινό αντίπαλο την κυβέρνηση η οποία δεν στέκεται στα προβλήματά μας για να τα επιλύσει. Το σύνθημα «εργατιά-αγροτιά: μια γροθιά», είναι εδώ.

 


Στο παμμαγνησιώτικο συλλαλητήριο συμμετείχαν αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αλμυρού και Σούρπης, Νοτίου Πηλίου και από το μπλόκο Αερινού.

Ο πρόεδρος Αγροτικού Sυλλόγου Άνω Λεχωνίων Γεώργιος Τσακνάκης σημείωσε ότι τη φετινή χρονιά καταστράφηκε η παραγωγή λόγω του δάκου. “Θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες, η πολιτεία και η κυβέρνηση να κάνουν πιο συντονισμένα την καταπολέμηση του δάκου και όχι όποτε υπάρξουν κονδύλια.  Κανένας οικογενειάρχης δεν μπορεί να ζήσει με μηδενικό ετήσιο  εισόδημα.  Αυτό αντιμετωπίζουμε γιατί χάθηκε στο 100% η παραγωγή της ελιάς”.

Ο κ. Τσακνάκης υποστήριξε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ δεν είναι ικανοποιητικές. “Από κάποιες ζημιές που είχαμε υποστεί στα οπωροφόρα δέντρα το καλοκαίρι από χαλάζι και ανεμοθύελλα,  ήταν εξευτελιστικές. Πρέπει  η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό μας γιατί αντιμετωπίζουμε μείζον ζήτημα επιβίωσης”.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Δημήτρης Σπαθής ανέφερε ότι το σημερινό συλλαλητήριο είναι ενωτικό, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά. “Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο Πήλιο με τις ελιές. Οι άνθρωποι εκεί καταστράφηκαν και δεν υπάρχει εισόδημα. Εμείς οι αγρότες θα δώσουμε τον αγώνα για την επιβίωση.  Φέτος δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, ούτε να ζήσουμε τις οικογένειές μας” . Ο κ. Σπαθής έκανε έκκληση σε όλους τους αγρότες να βγουν με τα μηχανήματα και τα αγροτικά τους στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο επικεφαλής του μπλόκου Αερινού και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Νίκος Αγγελής δήλωσε πως με το σημερινό συλλαλητήριο οι αγρότες ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους. “Η κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες από το ένα υπουργείο μας πάει στο άλλο. Εμείς ζητάμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τα συναρμόδια υπουργεία.  Ο κ. Αραχωβίτης ξέρει από τις 11 Δεκεμβρίου τα αιτήματά μας καθώς τα είχαμε καταθέσει.  Αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ξεφουσκώσει” .

Ο κ. Αγγελής σημείωσε πως οι αντοχές των αγροτών είναι μεγάλες. “Έχουμε κάτσει 45 ή 40 ή μέρες στους δρόμους.  Δεν πρόκειται να φύγει κανένας από τον δρόμο”.
Από την πλευρά του ο Ευστάθιος Γλιάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού ανέφερε ότι οι αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου,  στηρίζει τον αγώνα του αγροτικού κόσμου της χώρας και τα αιτήματά του.

“Τη λύση στα πολυσύνθετα αγροτικά προβλήματα δεν τη δίνουν οι πολιτικές των αβάσταχτων φόρων και των ασφαλιστικών παραλογισμών. Τη δίνουν οι πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης του Πρωτογενούς Τομέα, με μέτρα ανακούφισης των αγροτών και της Ελληνικής Κοινωνίας και όχι με μέτρα στραγγαλισμού τους”, τονίζει.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, συμμετείχαν σήμερα στο Πανμαγνησιακό συλλαλητήριο που οργανώθηκε από τους αγρότες του μπλόκου Αερινού και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής. Εκ μέρος των συνταξιουχικών οργανώσεων καταθέσαν και διαβάστηκε το παρακάτω ψήφισμα-συμπαράστασης από τον Ρούσσα Γεώργιο – Πρόεδρο του Συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας:

Οι συνταξιούχοι νομού Μαγνησίας εκφράζουν την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα, τους στέλνουν αγωνιστικό χαιρετισμό και δηλώνουν αποφασιστικά ότι δεν είσαστε μονοί σας, τα προβλήματα μας είναι κοινά και από κοινού θα σταματήσουμε τις κυβερνητικές βάρβαρες πολιτικές και θα ανατρέψουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μεγάλης και διαρκώς διευρυνόμενης εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης αποτέλεσε η συγκέντρωση εκπροσώπων από 100 και πλέον μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας το Σάββατο 2/2.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαμε με αντιπροσωπία των συνταξιουχικών οργανώσεων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα του αγροτικού κινήματος με τους εκπροσώπους των ταξικών σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επίσης, καταδικάζουμε τη νέα δίωξη κατά των συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία, που καλούνται να δικαστούν στο νέο «αγροτοδικείο» της Λάρισας στις 1 Μαρτίου χωρίς καν να απολογηθούν, δείχνει τον κατήφορο που έχει πάρει η Κυβέρνηση, αφού ενισχύει τον αυταρχισμό και την καταστολή προσπαθώντας να βάλει νέα εμπόδια στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών και όσων αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι υποκριτική η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει αποστάσεις από την εισαγγελική νέα δίωξη, όταν δεν καταργεί το νομικό πλαίσιο αυτών των διώξεων, όταν δεν ακυρώνει όσες εκκρεμούν σε βάρος αγροτών.

Καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της Κυβέρνησης, τη νέα πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς που αγωνίζεται και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα της. Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα καταφέρουν να κάμψουν τον αγώνα της εργατιάς και της αγροτιάς είναι γελασμένοι. Συνεχίζουμε δυναμικά και στεκόμαστε στο πλάι της αγροτιάς.

Τα αιτήματά σας είναι δίκαια. Η ικανοποίησή τους η μόνη λύση που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα σας και ότι αφορά τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ:

  • να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ,με αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία»και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Πιστεύουμε, ότι μόνο με ένα αγροτικό κίνημα μαζικό και δυνατό και με τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να έχουμε αγώνες με αποτελέσματα και προοπτική.

 

Η ΛΑΕ Μαγνησίας

Η ΛΑΕ Μαγνησίας συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον δυναμικό αγώνα των αγροτών. Έτσι, την Δευτέρα 11.02.2019 βρέθηκε δίπλα τους αντιπροσωπεία της ΛΑΕ Μαγνησίας στην κινητοποίηση που έκαναν οι αγρότες του νομού Μαγνησίας, στα κεντρικά γραφεία της περιφέρειας Θεσσαλίας στον Βόλο. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας κάθε χώρας και ακρογωνιαίο λίθο για την ανεξαρτησία της και την διατροφική της επάρκεια. Οι δίκαιες διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος για:

• Την θέσπιση εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα τους για να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή.
• Την παροχή αφορολόγητου πετρελαίου για τις αγροτικές εργασίες, την μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος και κατάργηση χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ) για να μειωθεί το κόστος παραγωγής ώστε να φθάνουν στους πολίτες φθηνά τα αγροτικά προϊόντα.
• Την κατάργηση του νέου ασφαλιστικού νόμου και την επαναφορά των ορίων στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
• Το αφορολόγητο για τους αγρότες στα 12.000 προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
• Την καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή αγροτεμαχίου.
• Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και την ποινικοποίηση των αγώνων με χουντικούς νόμους όπως το ιδιώνυμο.

Αποτελούν προμετωπίδα του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας, και αυτό γιατί μόνο με έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς) μπορεί μια χώρα να είναι ελεύθερη και όχι ανάμεσα στην μέγγενη των μνημονίων, του ευρώ και της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το