Τοπικά

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή εξέτασης ζημιών της ελαιοπαραγωγής στη Μαγνησία

Τη συγκρότηση της επιτροπής εξέτασης ζημιών της ελαιοπαραγωγής στη Μαγνησία ενέκρινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης, μετά από αίτημα του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου. Αντικείμενο της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η μελέτη επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια του Νομού Μαγνησίας και η καταγραφή των ζημιών που υπέστη η φετινή παραγωγή. Αξίζει να επισημανθεί ότι η επιτροπή εξέτασης των ζημιών καλείται να ολοκληρώσει το έργο της σε διάστημα έξι μηνών, προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό κ. Βορίδη και τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκο, στις 3 Μαρτίου 2020, διατυπώνοντας το αίτημα σύστασης επιτροπής στη Μαγνησία, ανάλογη με την επιτροπή που συγκροτήθηκε στην Κρήτη για την εξέταση των ζημιών της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Η συγκρότηση της επιτροπής εξέτασης ζημιών ήταν επιθυμία και των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας, προκειμένου να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής από αιτίες που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των αλλαγών που αυτή επιφέρει σε ασθένειες και μύκητες που προσβάλλουν τον ελαιοκαρπό. Πολλοί μάλιστα ήταν οι ελαιοπαραγωγοί που έστειλαν αρκετά δείγματα παραγωγής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου αυτά να εξεταστούν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού κ. Βορίδη, την επιτροπή απαρτίζουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ.Αυγουλάς, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αικ. Χρονοπούλου, η υπάλληλος του ΠΕ1 Γεωπονικού με βαθμό Α΄ προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Τσουράκη, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Παπλωματάς, ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Νάνος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ. Μαγνησίας και ΠΕ. Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ν. Λιανός και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη.

O βουλευτής Μαγνησίας με τη γνωστοποίηση της συγκρότησης της Επιτροπής έκανε την εξής δήλωση: «Ηταν δίκαιο το αίτημα των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας για τη συγκρότηση επιτροπής καταγραφής των ζημιών, ανάλογη με εκείνη που συγκροτήθηκε στην Κρήτη, Τώρα πλέον οι παραγωγοί είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουν με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν και θα ενισχύσουν το αίτημα της χώρας για απελευθέρωση κοινοτικών πόρων. Ευχαριστώ την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικά και ιδιαίτερα τον υπουργό κ, Μάκη Βορίδη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το