Τοπικά

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη μονάδα παραγωγής SRF και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF και κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, πρόκειται να συγκροτηθεί στον Βόλο κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης την Τετάρτη στις 18:00 στη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας απευθύνουν κάλεσμα σε φορείς και πολίτες να δώσουν το “παρών”, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τη δημοτική αρχή Βόλου ότι, αντί να επιλέξει την ανακύκλωση και επανάχρηση των σκουπιδιών, επέλεξε την κατασκευή μονάδας SRF που θα δίνεται στην ΑΓΕΤ για καύση. “Τα σκουπίδια μας θα πηγαίνουν στην ΑΓΕΤ και θα μας επιστέφονται υπό μορφή διοξινών και φουρανίων, δηλαδή καρκίνων, αυτοάνοσων νοσημάτων και στην καλύτερη περίπτωση σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι επιπτώσεις αυτές θα φανούν μετά από χρόνια. Ο αγώνας όμως πρέπει να δοθεί τώρα!’, τονίζεται σε ανακοίνωση-κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών:

«Οι πολίτες του Βόλου εδώ και καιρό βλέπουν να παίζεται ένα άσχημο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία παιχνίδι πίσω από την πλάτη τους. Το Φεβρουάριο του 2017 η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μία βιομηχανία μέσα στο Δήμο Βόλου, έλαβε άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καίει πλαστικά, χαρτιά, γυαλιά, λυματολάσπη και άλλα απόβλητα αμφιβόλου ποιότητας. Η αντίδραση των βολιωτών ήταν καθολική, ενώ οι υπέρμαχοι ισχνοί. Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βόλο και ήταν επίσης αντίθετο στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, η βιομηχανία συνεχίζει τις καύσεις. Κάθε μέρα ξυπνάμε με έντονη την αίσθηση του καμένου πλαστικού.

Ο Δήμος Βόλου παντελώς απών. Γιατί; Αποκαλύφθηκε. Προ ημερών αποφάσισε με κονδύλι 41 εκατομμύριων ευρώ, που θα μπορούσε να δοθεί σε υγιείς και σύγχρονες μορφές ανακύκλωσης και επανάχρησης σκουπιδιών, να φτιάξει μονάδα προετοιμασίας του υλικού (SRF) στη χωματερή του Βόλου που θα δίνεται στην ΑΓΕΤ για καύση. Οι μάσκες έπεσαν. Τα σκουπίδια μας θα πηγαίνουν στην ΑΓΕΤ και θα μας επιστέφονται υπό μορφή διοξινών και φουρανίων, δηλαδή καρκίνων, αυτοάνοσων νοσημάτων και στην καλύτερη περίπτωση σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι επιπτώσεις αυτές θα φανούν μετά από χρόνια. Ο αγώνας όμως πρέπει να δοθεί τώρα!
Οι πολίτες του Βόλου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης στο προαναγγελθέν έγκλημα που επίκειται. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας θα ζήσουν με μόνιμη αέρια ρύπανση σε μία ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στις 18:00 καλούμε όλους τους πολίτες του Βόλου να συμμετάσχουν στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για να σταματήσουμε τις καύσεις σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να πούμε ΟΧΙ στη δημιουργία μονάδας που θα τα προετοιμάζει για καύση. ΟΛΟΙ οι πολίτες και φορείς, στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ξεκινήσουμε τον αγώνα προάσπισης της υγείας μας και της αξιοπρέπειάς μας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το