Πολιτισμός

Συγκλονιστικές μαρτυρίες και αληθινά γεγονότα στο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου «Το πέρασμα αντίκρυ»

Παρουσιάστηκε χθες στο Public Βόλου το βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου «Το πέρασμα αντίκρυ» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στον Βόλο, ενώ γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήταν στο top 10 του 2019.

Ο συγγραφέας κ. Θοδωρής Δεύτος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και καλύπτει μία περίοδο περίπου 90 ετών, από το 1900 έως το 1990, όπου τα σύνορα άνοιξαν και πλέον οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα προς τη μητέρα Ελλάδα.
«Ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και σε μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν κάνει στις πιο σκληρές φυλακές της Αλβανίας. Οι Αλβανοί τους πολιτικούς κρατούμενους τους έστελναν κατά βάση στις φυλακές του Σπατς και του Μπορέλι στη Βόρεια Αλβανία. Αυτές ήταν και οι πιο σκληρές φυλακές και το τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι είναι ασύλληπτο και εμείς εδώ περί άλλα τυρβάζαμε ή το περνάγαμε στο ντούκου» σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Θ. Δεύτος ανέφερε πως αξίζουν πολλούς επαίνους οι Βορειοηπειρώτες. «Κατάφεραν παρά τη μακρόχρονη δουλεία κάτω από τον οθωμανικό και τον αλβανικό ζυγό να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις παραδόσεις τους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» πρόσθεσε.

Ο ίδιος από τη μία πλευρά έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, αφού ο πατέρας του έφυγε από εκεί το 1945. «Τα σύνορα έκλεισαν, ήρθε από εδώ για να σπουδάσει και συνάντησε τον αδερφό του μετά από 40 χρόνια. Επομένως είχα βιώματα και ακούσματα. Παρόλα αυτά, όταν συνομίλησα με ανθρώπους που μπήκαν στις φυλακές και στάλθηκαν σε εξορίες, έμαθα πάρα πολλά πράγματα ακόμη. Μαρτυρίες τρομερές που δεν τις βάζει ανθρώπινος νους» τόνισε.
Όσον αφορά στα μελλοντικά του συγγραφικά σχέδια ο ίδιος ανέφερε πως έχει έτοιμο ένα βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. «Πάμε Κρήτη αυτή τη φορά. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μάχη της Κρήτης, λιμός της Αθήνας, βομβαρδισμός της Δρέσδης κ.λπ.» εξήγησε για να καταλήξει λέγοντας πως «όταν καλύπτεις μία ιστορική περίοδο, στην οποία μπορείς να βρεις ζώσα μαρτυρία, δεν μπορείς να μη τη χρησιμοποιήσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το