Ελλάδα

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των πυροσβεστών και των υπαλλήλων για την τραγωδία Μarfin

Συγκλονιστικές είναι οι καταθέσεις των πυροσβεστών που έδωσαν πραγματική μάχη για να σώσουν τους εγκλωβισμένους στην τράπεζα της Μarfin το 2010, τη δραματική ημέρα του εμπρησμού που έκανε την Ελλάδα να «παγώσει» μετά από το θάνατο τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου παιδιού.

Η δίκη για τον εμπρησμό στην τράπεζα συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Οι καταθέσεις των πυροσβεστών, που εκλήθησαν εκείνη την ημέρα να κατασχέσουν τη φωτιά, είναι χαρακτηριστικές και δείχνουν την εγκληματική διάθεση όσων αποφάσισαν να κάψουν το κτίριο.
«Προσπαθήσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε… Κάποιοι, όμως, νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία» κατέθεσε η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής.
Με τη σειρά του, ο Πυροσβέστης Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια μικρή ομάδα ατόμων τους χτυπούσαν το καπό, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν από το να προχωρήσουν.
Όπως κατέθεσε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν νεαροί και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. «Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς» φέρεται να είπαν κάποιοι από τους κουκουλοφόρους στους πυροσβέστες, όπως κατέθεσε τρίτος μάρτυρας.

Ο δημοσιογράφος, που φωτογράφισε τους δράστες, τόνισε στην κατάθεσή του πως δεν αναγνωρίζει τόσο τον κατηγορούμενο για την Marfin, Θοδωρή Σίψα, όσο και τον κατηγορούμενο για τον ΙΑΝΟ, Παύλο Αντρέεβ, ως μέλη της ομάδας που είδε.

Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος: «Ο κύριος όγκος της πορείας ήταν στο Σύνταγμα. Εγώ βρισκόμουν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ και παρακολουθούσα. Ξαφνικά, μέσα στην πορεία εμφανίζεται μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δυο και η μια πάει στη ΜΑΡΦΙΝ, ενώ και η άλλη έρχεται στον ΙΑΝΟ. Στο βιβλιοπωλείο επιτέθηκαν με βαριοπούλα και αμέσως μετά έριξαν μολότοφ και πήρε φωτιά, που καταφέραμε να την σβήσουμε. Ήταν μία ομάδα των 11 ατόμων, στην οποία ήταν και μία κοπέλα ξανθιά. Η ομάδα έχει αρχηγό, ο οποίος φοράει ένα μαντήλι κόκκινο για να αναγνωρίζεται και φαίνεται να δίνει εντολές. Υπήρξε και υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευσε με μαντήλια πέτρες κ.α. Όλοι φορούσαν μαύρα, ενώ ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο τα στιγμιότυπα από τις φωτογραφίες που τράβηξε, ενώ επεσήμανε, πως παρατηρώντας και αναλύοντας το υλικό που κατέγραψε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που είδε να καίνε το βιβλιοπωλείο και την Τράπεζα «δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες».

Στην προανακριτική του κατάθεση ο μάρτυρας είχε αναφερθεί σε ένα πρόσωπο ψηλό, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του, σπάει την Marfin και ρίχνει μέσα «ένα υλικό μάλλον καινούργιο».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο: «Μέσα από τον φακό βλέπω έναν ψηλό να σπάει την τζαμαρία και να πετάει ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό, στην Τράπεζα και παίρνει αμέσως φωτιά…φόρεσαν μαντήλια τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση.. είδα τρία άτομα, τα είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φοράνε. Φορούσαν τα ίδια ρούχα..μου έκανε εντύπωση αυτό. Οι δύο επιθέσεις έγιναν με τρία λεπτά διαφορά».

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στην οδό Σταδίου, Θεοδωρής Γιαννακούλιας, ο οποίος περιέγραψε μία ομάδα άνω των 60 ατόμων που είχαν «μοιρασμένες αρμοδιότητες» και ότι από αυτούς, έξι άτομα σπάγανε πιθανά με βαριοπούλες. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην ύπαρξη «μίας ξανθιάς κοπέλας με γαλλική κοτσίδα». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την Έδρα για τα τρία άτομα που έχει αναγνωρίσει προανακριτικά, την επομένη των επεισοδίων, με βάση υλικό από τις κάμερες που του επέδειξαν αστυνομικοί. Ο κ. Γιαννακούλιας, όταν του επισημάνθηκε πως τότε «αναγνώρισε με σιγουριά», απάντησε πως «απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας».

Κατά την επίδειξη φωτογραφιών, ο μάρτυρας, που έχει προηγουμένως αναφέρει ότι «έχει ικανότητα αναγνώρισης γιατί έχει υπηρετήσει στο Β’ Γραφείο Στρατού», δήλωσε πως «τώρα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν». Χρειάστηκαν πολλές ερωτήσεις από τους δικαστές ώστε να διευκρινίσει αν η περιγραφή του «στον ψηλό» που ήταν αρχηγός της ομάδας των δραστών, αναφέρεται στον κατηγορούμενο Θοδωρή Σίψα, για να καταλήξει πως αναφέρεται σε αντίστοιχο σωματότυπο και λίγο πιο ψηλό από τον κατηγορούμενο.

Μάρτυρας: Τον θυμάμαι να είναι μπροστά στα μάτια μου, στην όλη διαδικασία. Εγώ θυμάμαι την ομάδα που έκανε τον εμπρησμό…θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά.
Μέλος δικαστηρίου: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κύριε;
Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος.
Μέλος: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;
Μάρτυρας: Ήταν άκομψο…αντρικό….
Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι;
Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη…
Εισαγγελέας: Κύριε μάρτυρα, για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ αριστερά σας;
Μάρτυρας: Εντάξει αυτό..
Μέλος έδρας: Κύριε με έχετε μπερδέψει,είστε ένας βασικός μάρτυρας…
Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά, δεν είδα πρόσωπα…

Οι καταθέσεις των υπαλλήλων 

Νωρίτερα, στις καταθέσεις τους, υπάλληλοι της Τράπεζας περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα, το οποίο είχε μόνο μία έξοδο διαφυγής και αυτή κλειστή την επίμαχη μέρα.

Κάποιοι από αυτούς έκαναν λόγο για μία ομάδα που παρεισέφρησαν στην πορεία και «βλέπαμε να σπάνε τον Ιανό. Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Στις 2 παρά 5 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας μας».

Σύμφωνα με την κατάθεση υπαλλήλου, ένας από τους δράστες του εμπρησμού που φορούσε χακί «και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων, η οποία μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος…είχα την αίσθηση που πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε. Ήταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυία στα χέρια».

Κάποιοι από τους μάρτυρες υπαλλήλους της ΜΑΡΦΙΝ,. ανέφεραν πως είχαν «άνωθεν εντολή» να δουλέψουν κανονικά εκείνη την μέρα και πως «τους είπαμε ότι αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση και μας είπαν μην σας νοιάζει πηγαίνετε να δουλέψετε».

Στις καταθέσεις τους κάποιοι από τους υπαλλήλους της Τράπεζας ανέφεραν πως το συμβάν ξεκίνησε αμέσως μόλις αποχώρησε από το σημείο μία ομάδα αστυνομικών που ήταν έξω από την Τράπεζα, που μετακινήθηκε «γιατί έγινε κάποια φασαρία πιο πέρα». Ένας εκ των υπαλλήλων που είδε όλο το συμβάν χαρακτήρισε τους δράστες «ομάδα με οργάνωση που είχαν δομή και πήγαιναν συντεταγμένα».

Μία υπάλληλος ανέφερε στην κατάθεσή της ότι είδε γραμμένη στην τζαμαρία της Τράπεζας, λίγο πριν δεχθούν επίθεση, την φράση «φωτιά στους υπαλλήλους», ενώ άλλη μάρτυρας τόνισε πως «το πλήθος ήταν άγριο.. μας πέταγαν πέτρες ενώ τους φωνάζαμε πως καιγόμαστε».

«Δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ»

Μνήμες που πληγώνουν, ξύπνησαν σήμερα στην δίκη των κατηγορουμένων για τον εμπρησμό στην Μαρφίν, τον Μαίο του 2010, που στοίχισε τη ζωή σε 3 άτομα.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας, μετά από 6 χρόνια, ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, μιλώντας για τα τραγικά λεπτά που έζησαν μέχρι να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον πύρινη λαίλαπα.

Όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες, μία ομάδα με τα μέλη της να φορούν ίδια ρούχα και μαντήλια στα πρόσωπα, χωρίστηκε στα δύο.

Η μία έβαλε στόχο την Μαρφίν και η άλλη τον Ιανό. Και το κακό δεν άργησε να συμβεί: Τα τζάμια της τράπεζας έσπασαν με έναν λοστό, εύφλεκτο υλικό έπεσε στο ισόγειο και η φωτιά άρχισε να απλώνεται στο ισόγειο και να ανεβαίνει….

«Άκουσα συναδέλφους μου να φωνάζουν: μας καίνε ..»

«Η φωτιά άρχισε σιγά-σιγά να ανεβαίνει ….ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ….πετούσαν πέτρες».

 «Όλο αυτό κράτησε 10 λεπτά. Είδα κάποιον που φορούσε χακί να κρατάει μία μπουκάλα καταδύσεων και μπροστά είχε ένα λάστιχο ποτίσματος. Είχα την αίσθηση που πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε. Μετά από έξι χρόνια, όταν ανάβουμε στην ψησταριά να ψήσουμε κρέας με πιάνει πανικός».

«Ήμουν στο 1ο οροφο. Ακούω μια συνάδελφο από το ισόγειο να φωνάζει καιγόμαστε. Οι συνάδελφοι ανέβαιναν προς τα πάνω. Ξαφνικά το κατάστημα πήρε φωτιά. Μας έσωσε ο  Ηλίας, το λέω και ανατριχιάζω . Μας τράβαγε ο Ηλίας να ανέβουμε στο ταρατσάκι, έπρεπε να πηδήξουμε μετά σε ένα άλλο ταρατσάκι. Βγήκαμε στο δίπλα κτίριο. Αν ο Ηλίας δεν υπήρχε 21 άτομα θα  ήμασταν νεκροί»

«Τους φωνάζαμε σταματήστε αλλά τίποτα. Παρ’ όλο που ήμουν πληγωμένος και προσπαθούσα να σηκωθώ μου φωνάζανε και με βρίζανε..Έσπασα ένα παράθυρο για να φύγω. Ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα, σαν στρατιωτικοί. Ήρθαν  επί τούτου».

Ένας εκ των μαρτύρων ο οποίος προανακριτικά είναι αναγνωρίσει τον σωματότυπό ενός εκ των κατηγορουμένων είπε στο δικαστήριο ότι σήμερα δεν είναι σε θέση να πει τίποτε με σιγουριά…

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Οκτωβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το