Τοπικά

Συγκινητική διάσταση φιλανθρωπίας στον Βόλο του Μεσοπολέμου

H προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Τόσο απλό ν’ αγαπάς» της Λένας Καραφέρη-Κεχαγιά, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, έδωσε την ευκαιρία σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση να πληροφορηθούν για τη συλλογική δράση πολλών συλλόγων της πόλης, που αντιστάθμιζε την αδύναμη κρατική προνοιακή πολιτική την εποχή του Μεσοπολέμου.

Μέσα από την αφήγηση των αναμνήσεων της μητέρας της συγγραφέα, Κυριακής Καλογήρου, η οποία υπήρξε τρόφιμος στο Άσυλο Παιδιού Βόλου το διάστημα 1937-1944, αλλά και την ομιλία της κ. Ντίνας Μουστάνη, διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα για τη λειτουργία του ιδρύματος. Η τελευταία, έχοντας ερευνήσει επισταμένως τη συγκρότηση και λειτουργία των φιλανθρωπικών θεσμών στον Βόλο, έκανε εκτενή αναφορά στο Άσυλο Παιδιού Βόλου, που ιδρύθηκε το 1922 για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν με την περίθαλψη δεκάδων απροστάτευτων παιδιών που βρέθηκαν στη Μαγνησία, εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η καταγραφή των βιωμάτων της 88χρονης σήμερα γυναίκας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου. Οι ηχογραφήσεις που έγιναν από την κόρη της και συγγραφέα του βιβλίου «Τόσο απλό ν’ αγαπάς», εμπλούτισαν την τράπεζα προφορικών μαρτυριών που διατηρεί το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. «Ο χείμαρρος αναμνήσεων της κ. Καλογήρου ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς, ενώ μάθαμε πολύτιμες πληροφορίες για το Άσυλο, που εκείνη την εποχή λειτουργούσε στη συνοικία των Παλαιών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Κουτής, ιστορικός και στέλεχος του Μουσείου. Μάλιστα, χάρη στην πνευματική διαύγεια που χαρακτηρίζει την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, αποτυπώθηκε μέχρι και σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεων του Ασύλου στα Παλαιά, όπου λειτουργούσαν μεταξύ άλλων εργαστήρια υφαντουργίας, πλεκτικής, κεντήματος και μοδιστρικής και τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων συμπλήρωναν τις δωρεές των ιδιωτών και της επιχορηγήσεις του Δήμου Παγασών (Βόλου) και του κράτους.

Από την προχθεσινή εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Δεξιά απεικονίζεται η συγγραφέας Λένα Καραφέρη-Κεχαγιά, έχοντας στο μέσον τη συνάδελφό της Χαρούλα Φράγκου, ενώ το πάνελ των ομιλητριών συμπληρώνει η δρ Ντίνα Μουστάνη

«Ο τίτλος και μόνο σε έλκει να ανοίξεις το βιβλίο και να το διαβάσεις», είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Μουστάνη, η οποία στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε τρεις βασικές παραμέτρους που διέπουν το πόνημα των 120 σελίδων της κ. Λένας Καραφέρη-Κεχαγιά: Στη φιλανθρωπική πρόνοια για τα απροστάτευτα παιδιά, την ίδρυση του Ασύλου Παιδιού Βόλου το 1922, αλλά και την εμπειρία ενός μικρού κοριτσιού που έζησε στο ίδρυμα από τα επτά μέχρι τα δεκατέσσερα χρόνια της.
Το Άσυλο συστάθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1922 από θυγατέρες αστικών οικογενειών για τα ορφανά προσφυγόπουλα που βρέθηκαν στον Βόλο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ενός γεγονότος που προστέθηκε στα δεινά και τις προσφυγικές ροές που προκάλεσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του 1920, η δρ Ντίνα Μουστάνη σημείωσε: «Η συγκεκριμένη δεκαετία υπήρξε το απόγειο της ενασχόλησης των γυναικών του Βόλου με φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το Άσυλο λειτουργούσε συμπληρωματικά με το Ορφανοτροφείο και στα πρώτα έξι χρόνια λειτουργίας του φιλοξένησε 660 παιδιά περίπου. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το 1926 η διεύθυνση του ιδρύματος αποφάσισε να δημιουργήσει και τμήμα έκθετων παιδιών, προσλαμβάνοντας και τροφό για τις ανάγκες που προέκυψαν».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η συγγραφέας. Η κ. Λένα Καραφέρη-Κεχαγιά δεν περιορίστηκε στην καταγραφή των αφηγήσεων της μητέρας της, αλλά διασταύρωσε όσα άκουσε με το πλούσιο αρχειακό υλικό που υπάρχει τόσο στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, όσο και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μαγνησία.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Τόσο απλό ν’ αγαπάς», ενός πονήματος που δίνει έμμεσα πολύτιμες πληροφορίες για τη φιλανθρωπία στον Βόλο στα χρόνια του Μεσοπολέμου

«Σε κάθε περίπτωση είναι ένα βιβλίο που συγκινεί», κατέληξε η κ. Μουστάνη.
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της κ. Χαρούλας Φράγκου. Η βραβευμένη Βολιώτισσα ποιήτρια και συγγραφέας, η οποία μεταπολεμικά υπήρξε τρόφιμος στο Άσυλο Παιδιού Βόλου και τα βιώματά της αποτέλεσαν τη βάση για το μυθιστόρημά της «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη και πρόσφατα ταξίδεψε και στην Κύπρο, είπε προχθές: «Κράτησα με συγκίνηση το βιβλίο «Τόσο απλό ν’ αγαπάς». Είναι μία μαρτυρία ζωής, που αναβαπτίζεται στα νάματα του παρελθόντος και η πρωταγωνίστρια διηγείται συγκλονιστικά γεγονότα της επταετίας που υπήρξε τρόφιμος στο Άσυλο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1944 που δέχθηκε να φιλοξενηθεί σε ανάδοχη οικογένεια».

Σκηνή από τη λειτουργία του Ασύλου Παιδιού Βόλου (Αρχείο Γ. Ζωιτοπούλου-Ζιούτου, ΔΗ.Κ.Ι.)

* Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά από το πωλητήριο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, τηλ. 24210-29878), έπειτα από την αξιέπαινη κίνηση της συγγραφέα να δωρίσει 500 αντίτυπα στη δομή. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, ως ανταπόδοση της βοήθειας που προσφέρθηκε στην κ. Λένα Καραφέρη-Κεχαγιά κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το