Ελλάδα

Συγκίνηση στην τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έχασε τη ζωή του μετά από την πτώση του αεροσκάφους στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο στρατόπεδο Παπάγου κατά την έπαρση της σημαίας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον ιερό ναό Παναγιάς Παντάνασσας.

Δείτε το βίντεο με την απόδοση τιμών στον επισμηναγό:

Σημειώνεται πως σήμερα, Παρασκευή (29/12) θα τελεστεί η κηδεία του στην Καλαμάτα.

«Μου έλεγε “πατέρα μη φοβάσαι”»
Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 40χρονου επισμηναγού συγκλόνισε σε δηλώσεις του.

«Φρίκη.. Ζήσανε τον θάνατο του πατέρα τους μπροστά στα μάτια τους. Είχε μιλήσει ότι φεύγει από τις Κιτρίες και έρχεται για προσγείωση. Για 10 δευτερόλεπτα ή θα προσγειωνόταν ή αν είχε άλλο ύψος θα προλάβαινε να εκτιναχθεί. Δεν πρόλαβε», λέει ο πατέρας του 40χρονου και συμπληρώνει πως, «ήταν δοκιμαστής το σήκωνε 33.000 πόδια και το δούλευε στα κόκκινα μου έλεγε “πατέρα μη φοβάσαι είναι παλιά αεροπλάνα αλλά αξιόπιστα”».

Έρευνα από την επιτροπή ΓΕΑ
Αρμόδια επιτροπή του ΓΕΑ έχει αναλάβει τη διερεύνηση του δυστυχήματος. Η επιτροπή θα «φωτίσει» τα αίτια της τραγωδίας. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 που βρέθηκαν εντός, αλλά και εκτός του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποκολλήθηκε εξάρτημα του αεροσκάφους όπως το κάτω σταθερό και στη συνέχεια η δεξαμενή καυσίμων, τα οποία οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο πτέραρχος Ε.Α., Κώστας Ιατρίδης, τόνισε σχετικά ότι, «λόγω της ιδιομορφίας της άσκησης που απαιτεί σκληρές στροφές με πολλά G, είχε ως αποτέλεσμα να φύγει κάποιο εξάρτημα από το αεροσκάφος όπως το κάθετο σταθερό και το αεροσκάφος στη συνέχεια έπεσε σε μια ανεξέλεγκτη με ελεγχόμενη πτήση». Από πλευράς του, ο αεροναυπηγός και στρατιωτικός αναλυτής, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, υποστήριξε στο OPEN πως η μοιραία πτήση του 40χρονου, «ήταν άσκηση εικονικής προσβολής αεροδρομίου, έχασε κάποια κομμάτια στον αέρα και αν αυτά συγκεντρωθούν τότε μιλάμε για αστοχία υλικού».

Τα αμερικανικής κατασκευής εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-2, αγοράστηκαν από την Ελλάδα το 1974 και βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης από τα ιταλικά Leonardo M-346, των οποίων η παραλαβή έχει ξεκινήσει. Όπως επισημαίνουν αεροπορικές πηγές, όσα Τ2 βρίσκονται σε υπηρεσία είναι αξιόπιστα. Την Παρασκευή (30/12) στις 11.00 το πρωί θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία στο χωριό Μεγάλη Μαντίνεια, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος διέκοψε την επίσκεψη του στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και το σύνολο της Ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απορρίφθηκε η έφεση της ΠΑΕ Βόλος και του Αχ. Μπέου – Μένουν ως έχουν οι ποινές

Δεν κατάφεραν η ΠΑΕ Βόλος και ο Αχιλλέας Μπέος να ανατρέψουν την απόφαση της Σούπερ…

13 Μαρτίου 2024

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος – Δείτε την τροπολογία

Οι διατάξεις για την εφαρμογή των μέτρων για το αγροτικό ρεύμα που περιλαμβάνουν ρύθμιση χρεών…

13 Μαρτίου 2024

Ανήλικος πυροβόλησε όχημα επειδή τον προσπέρασε

Ένας ανήλικος ήταν ο «πιστολέρο» που είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός διερχόμενου αγροτικού φορτηγού επειδή...…

13 Μαρτίου 2024

Με “διπλό” γιόρτασε τα γενέθλια της Σουλτάνη η Ανόρθωση

Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασε τα γενέθλιά της η Ραφαέλα Σουλτάνη στην Ανόρθωση. Η Βολιώτισσα…

13 Μαρτίου 2024

Ξεφάντωσαν το περασμένο Σάββατο στο αποκριάτικο πάρτυ του Fashion City Outlet και ετοιμάζονται για νέο ξεφάντωμα αυτό το Σάββατο!

Οι ανεπανάληπτες στιγμές κεφιού, χαράς και απογείωσης της αποκριάτικης διάθεσης που έζησε το Fashion City…

13 Μαρτίου 2024

Διάλεξη για τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης στον Μητροπολιτικό μας Ναό

Συνεχίζονται οι Αγιολογικές Διαλέξεις, που διοργανώνει, κατά το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός…

13 Μαρτίου 2024