Τοπικά

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βόλου ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο (photos)

Με αίτημα την κατάργηση του εργασιακού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και η απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε σε πορεία που κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου «από τη στάση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη φαίνεται ότι θέλει οπωσδήποτε να περάσει το νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτών». Υπογράμμισε έτσι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν τη στάση τους καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να καταδείξουν ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι πάντα εις βάρος τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημόπουλο, στους χώρους εργασίας, όπου υπάρχουν σωματεία, η ανταπόκριση στην απεργία ήταν καλή, καταγράφοντας ποσοστά πάνω από 50%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι τα ποσοστά συμμετοχής δεν είναι τα αναμενόμενα μπροστά σε ένα τόσο ιδιαίτερο και σπουδαίο θέμα που ουσιαστικά ανατρέπει τη ζωή όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να δείξουμε στον Βόλο και στην κοινωνία ότι η ανατροπή του 8ωρου είναι μπροστά μας, οι εργαζόμενοι θα είναι θύματα αυτής της πολιτικής και σε καμία περίπτωση οι ρυθμίσεις που γίνονται δεν είναι υπέρ τους. Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας «περιοδεύει» σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς αντιπολιτευτικό λόγο. «Έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται προς το συμφέρον των εργαζομένων και πως είναι συνέχεια άλλων ρυθμίσεων. Δεν διαφωνήσαμε ότι είναι συνέχεια άλλων ρυθμίσεων αλλά στην παρούσα φάση δεν πιστεύω ότι υπάρχει εργαζόμενος που θα προστρέξει στον εργοδότη του και θα του πει ότι θέλει να δουλεύει για 10 ώρες αλλά να πληρώνεται για τις 8. Το θεωρώ παραλογισμό».
Όσο για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ανέφερε ότι αναμενόταν να ξεπεράσει το 50%, κάτι που δεν έγινε. «Για αυτό ευθυνόμαστε και εμείς αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες» δήλωσε.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δήλωσε ότι είναι διαχρονική πλέον η μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και σε απεργίες. «Πρέπει να σταθούμε στην ουσία που είναι οι διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου. Συναποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Οι κατάργηση του 8ωρου, οι φθηνές υπερωρίες, οι καταργήσεις των συνδικαλιστικών ελευθεριών αλλά και η δυνατότητα σε κάθε εργοδότη ακόμα σε εκ περιτροπής εργαζόμενους να τους καλεί ξανά σε διακεκομμένο ωράριο, είναι διατάξεις που στην πράξη θα δείξουν στον κόσμο ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερη «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας» ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι στην πράξη ο κόσμος θα κινητοποιηθεί. «Ο κόσμος θα νιώσει στην εργασιακή του καθημερινότητα τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει και από εκεί και πέρα το «ξήλωμα» του νομοσχεδίου θα γίνει από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους εργασιακούς χώρους.
Ο βουλευτής τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι το «ξήλωμα» όλων αυτών των αντεργατικών ρυθμίσεις που εκκινούν από το καλοκαίρι του 2019 και φτάνουν στο αποκορύφωμα σήμερα με την κατάργηση του 8ώρου.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου και οι ανεξάρτητες συλλογικότητες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το