Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 7:30 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου το Συνδικάτο Μετάλλου “Μ. Παπαρήγας”, το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Χαιρετίζουμε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής και έδωσε δυναμικά το παρόν στη συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει να θυσιαστεί η υγεία του και το περιβάλλον, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο εργαζόμενος λαός αλλά και οι απόμαχοι της δουλειάς, οι γυναίκες και η νεολαία του Βόλου έστειλαν ηχηρό μήνυμα το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων που μας γεμίζει καρκίνο για τα κέρδη των ομίλων. Είναι η ίδια πολιτική που μας καλεί σε νέες θυσίες για να βγουν αλώβητοι από την κρίση αυτοί οι ίδιοι όμιλοι που καταστρέφουν την υγεία μας και το περιβάλλον, είναι η ίδια πολιτική που χτυπάει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία μιας χούφτας παρασίτων.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα.
Καλούμε σε νέα συγκέντρωση, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, που έχει οριστεί ως μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Εμείς στο Βόλο, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να διαδηλώσουμε ξανά, συνεχίζοντας τον αγώνα για να μην περάσει η κατασκευή του εργοστασίου SRF!
Όλοι, στις 11 Ιουνίου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7:30 μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου!
Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ άφησαν απροστάτευτους τους λαούς εν μέσω πανδημίας. Αφού πρώτα διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης, άφησαν αβοήθητους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν κλεισμένοι στα σπίτια τους σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και σε άλλες χώρες πάνω από 100.000 στις ΗΠΑ, πάνω από 176.000 στην Ευρώπη.

Το σύνθημα «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική εκφράζει όλους τους λαούς, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, πνίγονται από τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννάει τη φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες, τον ρατσισμό, που πετάει στο περιθώριο και στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους, που δε λογαριάζει ανθρώπινη ζωή.

Με αφορμή την πανδημία επιταχύνουν τα μέτρα που ζητούσαν εδώ και χρόνια οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Με προκάλυμμα την «έκτακτη κατάσταση» τα “προσωρινά μέτρα” που πάρθηκαν και χτυπούν τους μισθούς, το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, έχουν στόχο να τα μονιμοποιήσουν! Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς η επόμενη μέρα της πανδημίας φέρνει νέα βάσανα για τους εργαζόμενους. Κυριαρχεί η ανασφάλεια, συνεχίζεται η απληρωσιά, δυναμώνει η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, κυνηγούν ένα κακοπληρωμένο χωρίς ασφάλιση μεροκάματο. Η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων σε κάθε κλάδο αποκτά μορφή χιονοστιβάδας.
Εργαζόμενοι μετακινούνται από την αναστολή των συμβάσεων στην εκ περιτροπής εργασία, τους οφείλονται δώρα Πάσχα, τους έχουν εξαντλήσει την κανονική άδεια, ζουν με μέρος του μισθού, με επιδόματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Χιλιάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα, άλλοι να βγάλουν όλο το χρόνο με λιγότερα από 2000 ευρώ όπως οι εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό. Το πρόγραμμα “Συνεργασία”, το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του προγράμματος “SURE” είναι οριζόντια μείωση πάνω από το 20% σε όλους τους μισθούς που βρίσκονται πάνω από τον κατώτερο. Ο στόχος είναι να πέσει κοντά στα 550 ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία των μισθών.

Πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους για το “Ταμείο Ανάκαμψης”. Το “Ταμείο Ανάκαμψης” της ΕΕ και η κρατική παρέμβαση έχουν ως στόχο τη σωτηρία της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων με νέα πακέτα στήριξης, για τα οποία ο λογαριασμός θα σταλεί στους εργαζόμενους, ενώ όπως πάντα συνοδεύονται με αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα διαρκείας, νέα μνημόνια.

Με την εξαπάτηση και το θράσος να περισσεύουν, καλούν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι στο βωμό της «επανεκκίνησης» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Μας καλούν να ξεχάσουμε τη σταθερή εργασία με 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αποδεχτούμε ως αναγκαιότητα τη σύγχρονη σκλαβιά, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την τηλεργασία, να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα.

Έχουμε ζήσει πολλά! Το 2020 δεν είναι 2010!
Η πείρα για τους εργαζόμενους, για το εργατικό κίνημα είναι πλούσια και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση και τα κόμματά τους, γι’ αυτό ζητάνε “ομοψυχία”, διαλαλούν πως τάχα είμαστε στην ίδια όχθη, για να υποταχθούμε στους δικούς τους στόχους, στη δική τους αντεργατική πολιτική.

Η πλειοψηφία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ηγεσία της ΓΣΕΕ “βαράει στον ίδιο σκοπό” της στήριξης των μεγαλοεργοδοτών με τα εργατικά δικαιώματα σε μόνιμη καραντίνα. Συνδιαμορφώνουν μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα. Η στάση τους πλέον δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν εργαζόμενο!
Στις 11 Ιούνη διαδηλώνουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Γιατί έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά! Γιατί δε θα πληρώσουμε ξανά!

Απαιτούμε:

• Να μην προχωρήσει η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου.
• Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
• Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.
• Καμία μείωση μισθού, καμιά απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.
• Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
• Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το