Τοπικά

Διαμαρτυρία για το νέο φορτίο RDF στην ΑΓΕΤ – Κ. Αγοραστός: Ζητήσαμε επιπλέον μετρητές και το υπουργείο μας είπε “όχι”

Κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, με αφορμή το ξεφόρτωμα επεξεργασμένων σκουπιδιών για καύση στην ΑΓΕΤ, πραγματοποίησαν το μεσημέρι μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών.
Το πλοίο «FIONA» ξεφόρτωσε χθες στην ΑΓΕΤ νέο φορτίο 3.000 τόνων επεξεργασμένων σκουπιδιών για καύση στο εργοστάσιο. Οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν να σταματήσει η εκφόρτωση και ζήτησαν από την Περιφέρεια να λάβει μέτρα σχετικά με τη μεταφορά των απορριμμάτων προς καύση στο λιμάνι της ΑΓΕΤ.
Σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπροσωπεία της Επιτροπής σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει σταθεί μέχρι στιγμής δίπλα στα αιτήματα των πολιτών, αλλά ζήτησαν να υπάρξει πιο έντονη δράση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλία Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι η Περιφέρεια και η Επιτροπή Πολιτών βρίσκονται από την ίδια πλευρά, αλλά οι αποφάσεις της είναι γνωμοδοτικές. Όπως είπε, έχει ήδη ληφθεί απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν χρηματοδοτηθεί δύο μελέτες. Ωστόσο, η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας, καθώς υπάρχει η ΑΕΠΟ του 2017, είπε ο Κ. Αγοραστός. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε σήμερα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ζητήσει άλλους δύο μετρητές και το υπουργείο απάντησε αρνητικά στο συγκεκριμένο αίτημα. “Εμείς θέλουμε να βάλουμε μετρητές”, είπε.

Από την πλευρά της η Δωροθέα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι έχει γίνει δέσμευση πίστωσης και αναμένεται να υπάρξει συζήτηση με το ΚΕΠΕ για τη διενέργεια ελέγχων. Επίσης, η Περιφέρεια έχει έλθει σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει υποβάλλει πρόταση για μετρήσεις αερίων ρύπων. “Η ΑΕΠΟ δεν προβλέπει να παίρνουμε εμείς δείγμα. Θέλουμε και το κάνουμε”, σημείωσε η ίδια.

“Είναι το δεύτερο πλοίο που έρχεται σε διάστημα λίγων ημερών και αυτό που ζητήσαμε εγγράφως είναι να γίνει αυτοψία από κλιμάκιο της Περιφέρειας προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις της ΑΕΠΟ του 2017, τις οποίες έχουμε επισημάνει ως Επιτροπή”, τόνισε σε δηλώσεις της το μέλος της Επιτροπής Ιφιγένεια Ηλιοπούλου.
Οι παραβάσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, αφορούν την εναέρια μεταφορά των καυσίμων, η οποία δεν γίνεται μέσω κλειστού συστήματος. Επίσης, τα κλαρκ που μεταφέρουν το RDF δεν έχουν τις ειδικές δαγκάνες που υποδεικνύει η ΑΕΠΟ, ενώ δεν υπάρχει υπόγειο σύστημα μεταφοράς, το οποίο είναι υποχρεωμένη η ΑΓΕΤ να παρέχει.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας προχώρησε στην αυτοψία και αναμένεται η έκθεσή του.

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη σημείωσε ότι αν οι τρεις παραβάσεις διαπιστωθούν, θα υπάρχει λόγος να σταματήσει η εκφόρτωση.
Από την πλευρά της η κ. Ηλιοπούλου υπογράμμισε ότι βασική διεκδίκηση της Επιτροπής Πολιτών είναι να σταματήσει η καύση σκουπιδιών μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το