Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καύση απορριμμάτων – Αντιδρούν στην απόφαση Δήμου Βόλου για παραγωγή SRF

Η απόφαση του Δήμου Βόλου να παράγει SRF από σκουπίδια και να πουλά το υλικό σε βιομηχανίες μεταξύ των οποίων και η ΑΓΕΤ που έχει λάβει άδεια καύσης, προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε κινήσεις πολιτών που συγκεντρώθηκαν χθες στο Πανεπιστήμιο για να συντονίσουν τη δράση τους.

Απέναντι στο μέτωπο ΑΓΕΤ, κυβέρνησης, Δήμου χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μαζικό και ενωτικό κίνημα με στόχο την αποτροπή της καύσης σκουπιδιών και την ολοκληρωμένη, ασφαλή διαχείριση των σκουπιδιών με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, τονίστηκε στη συγκέντρωση.

Ομιλητές ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κανελλής και ο γεωλόγος κ. Βαξεβανόπουλος, που ανέφεραν πως με τις ευχές της νομοθεσίας που προώθησε η κυβέρνηση ο Βόλος μετατρέπεται σε χωματερή, ενώ αναπτύχθηκαν οι πολιτικές στη διαχείριση απορριμμάτων που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή, αλλά δεν το έπραξε. Η ΑΓΕΤ καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους για την καύση απορριμμάτων.

Όπως τονίστηκε, ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να γίνει ο προμηθευτής της ΑΓΕΤ σε σκουπίδια προς καύση και έτσι θα είναι συνένοχος στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της ζωής χιλιάδων Βολιωτών.

«Η καύση σκουπιδιών έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση καρκινογόνων ουσιών όπως είναι οι διοξίνες και τα φουράνια. Υπενθυμίζουμε ότι, πριν λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και πολλών επιστημόνων η κυβέρνηση έδωσε στην ΑΓΕΤ τη σχετική άδεια για να προχωρήσει σε καύση μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών», τονίστηκε και ειπώθηκε πως με τις αποφάσεις που τελικά έλαβε η Δημοτική Αρχή αποδείχτηκαν περίτρανα τα ψέματά της.

«Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα ότι κλειδί στην ασφαλή διαχείριση των σκουπιδιών είναι το να ξεχωρίζονται από την πρώτη στιγμή εκεί που «παράγονται» τα σκουπίδια, δηλαδή στα σπίτια, το νοσοκομείο, τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.ο.κ. Αν τα σκουπίδια γίνουν σύμμικτα (μπερδεμένα μεταξύ τους), τότε η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη και φυσικά η καύση τους ενέχει τους τεράστιους κινδύνους», τόνισε ο κ. Κανελλής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το