Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Ειρήνης Βόλου ενάντια στην εγκατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa Warrior

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 19:00, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Λ. Ειρήνης και Καραμπατζάκη (Φαρδύ) στην Νέα Ιωνία ενάντια στην παρουσία των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο Γεωργούλα. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της Ν. Ιωνίας και στην 32 ΤΑΞΥΠ.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης επισημαίνει:
«Είναι γνωστό ότι πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση των 70 ελικοπτέρων OH – 58D Kiowa Warrior από το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Ocean Giant». Το μεγαλύτερο δέσιμο της χώρας στο αμερικανονατοϊκό άρμα ενισχύεται περαιτέρω με τρανταχτή απόδειξη την παρουσία την ερχόμενη Τρίτη 18/6 στο Στεφανοβίκειο, στην επίσημη τελετή παράδοσης των ελικοπτέρων, της αναπληρώτριας υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για τις εξαγωγές και τη συνεργασία Αν Κατάλντο.
Και ενώ προβάλλεται πως τα OH-58D Kiowa Warrior θα έχουν σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά, αλλά και στον Έβρο, είναι γνωστό ότι είναι ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης τα οποία συνεργάζονται με τα Apache, προσφέροντας τους δεδομένα για στοχοποίηση. Την ίδια περίοδο, στη Λάρισα έχουν εγκατασταθεί τα αμερικάνικα drones, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν παρόμοιες εξελίξεις.

Η παραχώρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων έγινε από τις ΗΠΑ γιατί εξυπηρετεί την πολιτική τους κύρια σχετικά με την λεγόμενη Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, δηλαδή την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα στον τομέα της ενέργειας. Η αποστολή των παραπάνω ελικοπτέρων στον Έβρο δεν είναι άλλη από την προστασία ενεργειακών «δρόμων» και κόμβων, του σταθμού LNG που θα δημιουργηθεί έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του αγωγού IGB, του TAP, καθώς επίσης και των εγκαταστάσεων της Energean στην Καβάλα. Στην αποστολή τους, και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα περιλαμβάνονται και περιοχές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.
Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται και η πρόθεση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν με ελικόπτερα και ΤΟΜΑ χώρες των Βαλκανίων. Οι Αμερικανοί προτίθενται να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμού έξι χωρών αξίας 190 εκ δολαρίων. Οι χώρες αυτές είναι η Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Ελλάδα και Σκόπια.

Επιβεβαιώνεται άμεσα και με τον πιο περίτρανο τρόπο η καταγγελία της ΕΕΔΥΕ, παράρτημα Βόλου, που στην σύσκεψη φορέων στις 31/10/2018 είχε επισημάνει ότι η παρουσία περιορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στο Στεφανοβίκειο θα εξελιχθεί σε μετατροπή όλης της περιοχής μας, της Ν. Ιωνίας, της Αγχιάλου, του λιμανιού του Βόλου, σε μια απέραντη Αμερικανονατοική βάση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προχωράει παραπέρα. Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Καθιστά την περιοχή μας και όλη τη χώρα πολεμικό στόχο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βαφτίζοντας ξεδιάντροπα την πολιτική της «αριστερή» και «προοδευτική». Προκαλεί, γιατί παρουσιάζει την πολιτική της ως δικαίωση της πάλης του αντιμπεριαλιστικού κινήματος και των θυσιών χιλιάδων αγωνιστών που σύρθηκαν σε ξερονήσια και εκτελεστικά αποσπάσματα επειδή ύψωσαν ανάστημα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή Ειρήνη Βόλου καλεί τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε και στην πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει άμεσα και έμμεσα τη χώρα μας σ’ αυτούς.
Να ζητήσουν να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια στη Συρία και σε άλλους λαούς.
Να μην επιτρέψουν να μετατραπεί ο Βόλος, η Μαγνησία και η χώρα μας σε ένα πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τις βάσεις τους, που δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα της, αλλά για να χτυπήσουν άλλους λαούς.
Να αντιπαλέψουν τη μετατροπή της περιοχής μας σε επίκεντρο ισχυρού πλήγματος αντίπαλων δυνάμεων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας και στην περιοχή μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το