Τοπικά

Συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο στη Θόλο του Πανεπιστημίου και στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας – Ο ρόλος της αστυνομίας

Με αντιπροσωπείες των δύο ατόμων, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων όπως η ΑΔΕΔΥ θα καταθέσουν αύριο στεφάνια για να αποδώσουν τιμή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπληρώνει 47 χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά δεν οργανώνεται πορεία και συγκέντρωση λόγω της πανδημίας από τους φοιτητικούς συλλόγους και μεμονωμένα θα γίνει από κάθε φορέα κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στις 12 το μεσημέρι.

Οργανωμένα στην κατάθεση στεφάνων δεν θα μετέχει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου , ενώ και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε πως δύο άτομα θα καταθέσουν στεφάνι, στην παραλία και θα αποχωρήσουν. Στεφάνι θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία 4 ατόμων.

Το ΚΚΕ με όλους τους εκπροσώπους φορέων και τις δυνάμεις που το πλαισιώνουν  απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους μαθητές και στους φοιτητές να  τιμήσουν τη φετινή επέτειο της εξέγερσης με μάσκες, αποστάσεις και με τη συμμετοχή συγκεκριμένων εκπροσώπων των σωματείων στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για  σήμερα, στις 5 μ.μ. στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας. Ειδικότερα, στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου.

Κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία, με σημείο αναφοράς τη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 5 το απόγευμα, απευθύνουν όλες οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό στους πολίτες, με μάσκες και αποστάσεις.

Οι ανακοινώσεις 

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τιμώντας την 47η επέτειο του ηρωϊκού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της Κυβέρνησης και απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους «αγωνιστικό χαιρετισμό», αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του:

Ο αγωνιστικός συμβολισμός της ηρωϊκής εξέγερσης είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος. Συμπίπτει με τον ασύμμετρο αγώνα που δίνουν τα Συνδικάτα, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής περιστολής των ελευθεριών, εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης, αλλά και εξ αιτίας της εκμετάλλευσής της από την Κυβέρνηση, για ακύρωση κάθε αντίστασης, με στόχο την επαναφορά του εργασιακού Μεσαίωνα, με νομοσχέδια – εκτρώματα.
Η φετινή επέτειος βρίσκει όχι μόνο τη Χώρα στον υγειονομικό “γύψο”, αλλά και μιά ολόκληρη κοινωνία με περισφιγμένη την οικονομική θηλειά γύρω από τον λαιμό της.

Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, τα εργατικά δικαιώματα ισοπεδώνονται και διαγράφονται. Η δημόσια, δωρεάν Παιδεία υποκαθίσταται από ηλεκτρονικούς εκπαιδευτικούς τηλεπειραματισμούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει και βρίσκεται στην “Εντατική”. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό και εκατομμύρια εργαζόμενων πετιούνται στον δρόμο. Η οικονομία της Χώρας βυθίζεται και η Κυβέρνηση, ανίκανη και ουσιαστικά αδρανής, αντί να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και την εντεινόμενη οικονομική ύφεση, στήνει το κατάλληλο σκηνικό για να υποδεχθεί νέα μνημόνια.

Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό, για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία τοπίο, το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που ένωσε όλους τους Έλληνες και επανάφερε τη Δημοκρατία στη Χώρα μας, γίνεται ξανά το αγωνιστικό σύμβολο για την προάσπιση των εργατικών και κοινωνικών κεκτημένων και της ελευθερίας.
Οι μάσκες δεν θα μας φιμώσουν. Και οι “κορωνοϊοί” του εκφοβισμού και της καταστολής δεν μας πτοούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρει πως η έξαρση  της πανδημίας επιβάλλει να τιμήσουμε αυτή την επέτειο με διαφορετικούς τρόπους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

«Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι αγώνες και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, καθίστανται πιο επίκαιρα και πιο ουσιώδη από ποτέ. Το αίτημα για δημοκρατία γίνεται πιο επιτακτικό, λόγω των ακραίων αυταρχικών πολιτικών επιλογών καταστολής της Κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, η ΝΔ επιβάλει περιστολή των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων τις ημέρες της επετείου. Πρόκειται για μια ενέργεια καθόλα αντισυνταγματική, θυμίζοντας νοοτροπία χούντας η οποία ξυπνά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά κάθε ενεργού πολίτη, προκαλώντας ταυτόχρονα την έντονη αντίθεση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση μετά την παταγώδη αποτυχία της να ελέγξει το δεύτερο πανδημικό κύμα στην χώρα μας, αφού αρνήθηκε να πάρει  προληπτικά μέτρα ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ.,  της δημόσιας Παιδείας και των συγκοινωνιακών μέσων προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση και να στρέψει αλλού την ατζέντα. Είναι συνήθης τακτική της άλλωστε να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους στη νεολαία, καθώς και να χρησιμοποιεί βία και καταστολή ενάντια σε οποιαδήποτε κοινωνική έκφραση θεωρεί ότι απειλεί τα σαθρά της θεμέλια. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την περιφρούρηση των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Όλα εξάλλου πηγάζουν από την Δημοκρατία. Το ύψιστο αυτό απόκτημα μακρόχρονων αγώνων που έχουμε δικαίωμα και καθήκον να προστατέψουμε και να τιμήσουμε.
Το Πολυτεχνείο ζει .

Το ΚΙΝΑΛ
Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: Το Νοέμβριο του 74 μας παραδόθηκε μία Ελλάδα Ελεύθερη και Δημοκρατική.
Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά για μια ελεύθερη και ανθρώπινη κοινωνία .

Για κάθε δημοκρατικό  πολίτη, είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα γίνει χωρίς την καθιερωμένη συμβολική πορεία.

Το πραγματικό  νόημα της φετινής επετείου είναι η προτεραιότητα μας να προστατευτούμε από την πανδημία.
Η πατρίδα μας έχει γνωρίσει πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες στην  ιστορία της, πάντα όμως είμασταν  ενωμένοι.

Δεν δικαιολογείται  σε καμιά  περίπτωση πράξεις αυταρχισμού και ακραίες προκλητικές  απαγορεύσεις που διχάζουν τους πολίτες.

Η ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τονίζει: Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά από την μακροχρόνια οικονομική κρίση, καθώς τα πιο ευάλωτα και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας επωμίζονται τα βάρη αυτών των άδικων πολιτικών, που ασκούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Παραμένουμε πιστοί στα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, θα συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα που χάραξαν οι ηρωικοί αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973. Τίποτε δεν θα κερδηθεί αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί».

Η ΠΟΕΣΥ
«Το Πολυτεχνείο ζει» κι έχει καταγραφεί στην ιστορική μνήμη και στη συνείδηση του ελληνικού λαού πέρα από οποιεσδήποτε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτή της θανατηφόρας πανδημίας που μαστίζει τη χώρα μας κι όλον τον κόσμο.
Η φετινή, 47η επέτειος, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι μια τυπική επέτειος ρουτίνας, είναι ο συνεχής απόηχος της εξέγερσης του λαού εναντίον των οποιωνδήποτε κρουσμάτων αυταρχισμού, στέρησης της ελευθερίας και περιστολής του δικαιώματος στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στο συνδικαλισμό αλλά και στην ελευθερία του Τύπου.
Σήμερα που η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρωπότητας και της επιστήμης, η επέτειος του Πολυτεχνείου παίρνει νέες διαστάσεις δείχνοντας τη σημασία του αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Η κρισιμότητα της συγκυρίας αντανακλάται με καταστροφικές συνέπειες στον χώρο του Τύπου, ο οποίος, άλλωστε, υπήρξε από τα πρώτα θύματα της χούντας των Συνταγματαρχών. Σήμερα ο πλουραλισμός στην Ενημέρωσης απειλείται από τις προσπάθειες των μονοπωλίων της πληροφόρησης που επιβάλλουν τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας.
Με αφορμή την πανδημία συχνά παραβιάζεται κάθε κανόνας δεοντολογίας στην ενημέρωση της κοινωνίας και τίθενται υπό αμφισβήτηση για μία ακόμη φορά τα όρια της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της δημοκρατίας.
Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται –όσοι ακόμα έχουν δουλειά– κάτω από επισφαλείς και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους συνθήκες, να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου με πίστη στην ελεύθερη, αντικειμενική και αξιόπιστη Ενημέρωση, που είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και αποτελεί σύνορο ενάντια σε κάθε μορφή ελέγχου και χειραγώγησης.

Τι θα πράξει η αστυνομία
Σύμφωνα με τις εντολές οι  αστυνομικοί αρχικά θα καλέσουν τους διαδηλωτές να διαλυθούν και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, αξιωματικοί θα προχωρήσουν σε προσαγωγές.

Η διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού απαγορεύει τις  δημόσιες συναθροίσεις «στις οποίες μετέχουν 4 η περισσότερα άτομα από τις 6 το πρωί της 15ης Νοεμβρίου μέχρι τις 9 το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, ως ακολούθως:

  1. Στα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ.
  2. Στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ.3. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση της περίπτωσης α’ συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθρι-ες συναθροίσεις επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300,00) ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το