Πολιτισμός

Συγγραφικό στοίχημα με 8 απροσδόκητα διηγήματα – Παρουσιάστηκε στον Βόλο το βιβλίο «Εννέα ήρωες, οκτώ ιστορίες»

Παρουσιάστηκε χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου το συλλογικό έργο «Εννέα ήρωες, οκτώ ιστορίες», εκδόσεις Εύμαρος, ένα πρωτότυπο παιχνίδι δημιουργικής γραφής, ένα στοίχημα συγγραφικό που χαρίζει οκτώ απροσδόκητα διηγήματα. Πρόκειται για οκτώ ευφάνταστες και ανατρεπτικές εκδοχές της αλήθειας που φέρουν το ξεχωριστό στίγμα του κάθε συγγραφέα.
Οι εννέα συγγραφείς (Τατιάνα Αβέρωφ, Κατερίνα Ιορδάνου, Βαγγέλης Μαγγανάς, Μαρία Μαραγκουδάκη, Γιάννης Πλιάγκος, Βικτώρια Σαμαρά, Βίλλη Στελλάκου, Ειρήνη Ταμβάκη, Γιάννης Τσουκάτος), χωρίς καμιά συνεννόηση μεταξύ τους, επινοούν έναν μυθιστορηματικό ήρωα και στη συνέχεια ο καθένας συνθέτει ένα σπαρταριστό διήγημα με πρωταγωνιστές τους ίδιους – αλλά και τόσο διαφορετικούς – εννέα χαρακτήρες.

Η κ. Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας, σημείωσε πως «οι οκτώ ιστορίες είναι το κυρίως θέμα του βιβλίου. Η πρωτοτυπία είναι ότι και τα οκτώ διηγήματα βασίζονται στους ίδιους εννιά μυθιστορηματικούς ήρωες, για αυτό και ο τίτλος «Εννέα ήρωες, οκτώ ιστορίες»».
Η ίδια τόνισε πως ήταν ένα παιχνίδι δημιουργικής γραφής. «Είμαστε μία ομάδα και είπαμε να σκιαγραφήσουμε ο καθένας μόνος του, χωρίς καμία συνεννόηση, έναν μυθιστορηματικό ήρωα με 200 λέξεις και μετά ήταν όρος απαράβατος ο καθένας μας να γράψει ένα διήγημα που να εμπλέξει και τους εννιά ήρωες».


Η κ. Κατερίνα Ιορδάνου επισήμανε πως ο κοινός άξονας κάθε διηγήματος είναι οι εννιά ήρωες και γράφτηκαν οκτώ διαφορετικές ιστορίες. «Χωρίς να συνεννοηθούμε μεταξύ μας καθόλου, έγραψε ο καθένας το διήγημά του. Η μόνη προϋπόθεση ήταν να περιλαμβάνονται και οι εννιά ήρωες και με το ύφος του και τις ιδέες που έχει ο καθένας να φτιάξουμε ένα διήγημα, χώρια και με άλλη πλοκή» ανέφερε η ίδια.

«Το βιβλίο είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Η ιδέα ανήκει στον Βαγγέλη Μαγγανά, είναι πρωτότυπο και μας άρεσε σαν παιχνίδι» πρόσθεσε η κ. Τατιάνα Αβέρωφ.
«Δεν ήταν μια δουλειά που κάτσαμε όλοι μαζί και οργανώσαμε τα διηγήματα. Οπότε δεν μπορούσαμε να έχουμε σαν άξονα μία κοινή ιδέα. Του καθενός ήταν εντελώς διαφορετική» κατέληξε η κ. Κατερίνα Ιορδάνου.
Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Τατιάνα Αβέρωφ και η Ροσσάνα Πόπωτα, δημοσιογράφος, ενώ σύντομα αποσπάσματα από τα διηγήματά τους διάβασαν οι Κατερίνα Ιορδάνου, Βαγγέλης Μαγγανάς, Μαρία Μαραγκουδάκη, Βικτώρια Σαμαρά και Βίλλη Στελλάκου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το