Πολιτισμός

Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα – Για να μη χαθεί ο άνθρωπος… Εξαιρετική έκδοση που διανέμεται δωρεάν

Mία πολύ προσεγμένη και εξαιρετική έκδοση με τίτλο «Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα – Για να μη χαθεί ο άνθρωπος…» κυκλοφόρησε και διανέμεται δωρεάν, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Σε συνδιοργάνωση Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων και Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Κείμενο: Αβέλλα Τάνια, φιλολογική επιμέλεια: Πάκα Φιλαρέτη, εικαστικό εξωφύλλου: Πάκα Εμμανουέλα – Εμμέλεια, μαθήτρια Β’ Λυκείου, φωτογραφία οπισθόφυλλου από το αρχείο Εβραϊκής Κοινότητας Βόλου, σχεδιασμός – εκτύπωση Γραφικές Τέχνες «Παλμός». Δαπάνη εκτύπωσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας-ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών αναφέρει:
«Κάθε χρόνο, η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην Κοινότητά μας να επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε μια από τις πτυχές που συνδέονται με το ιστορικό αυτό γεγονός, προχωρώντας στην έκδοση ενός πονήματος, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας διά της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Έτσι και φέτος, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και οδήγησαν στη ματαίωση της καθιερωμένης εκδήλωσης (η οποία, όμως, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά), η Κοινότητα χαιρετίζει την παρούσα έκδοση, που επιμελήθηκε η θεολόγος κ. Τάνια Αβέλλα, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Αντικείμενο του κειμένου είναι η σύγχρονη εκπαίδευση και το Ολοκαύτωμα. Με μεστό και στοιχειοθετημένο λόγο, η συγγραφέας παρουσιάζει τους λόγους και τις μεθόδους διδασκαλίας, με τις οποίες οι μαθητές μπορούν να προσλάβουν όχι μόνο το ιστορικό γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά και τη σύνδεσή τους με το τραύμα της απώλειας τόσων συνομηλίκων τους κάποιες δεκαετίες πριν, με τρόπο παραγωγικό και επιστημονικά αποδεκτό.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται συστηματικά για το θέμα της διδασκαλίας και της παρουσίασης του Ολοκαυτώματος στο σχολικό περιβάλλον, με τη συνεργασία της Πολιτείας και εβραϊκών οργανισμών.
Η ανά χείρας έκδοση αποτελεί ένα πολύ καλό και χρήσιμο παράδειγμα αυτής της προσπάθειας.
Είμαστε σίγουροι ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτής θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ακόμη αναζήτηση και τη δημιουργία συνεργειών που θα κάνουν την ιστορία να μη φαίνεται απρόσωπη, θα βοηθήσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να ακυρώσουν στερεότυπα, παρανοήσεις και γενικεύσεις, θα ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές, ώστε να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχουν οι διώξεις σε βάρος των διαφορετικών Άλλων, θα εμπεδώσουν την αποστροφή προς αισθήματα ρατσισμού και μίσους.

Είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, να θωρακιστούμε για το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων εγκλημάτων, να ανοίξουμε τον δρόμο στον διάλογο και τον σεβασμό του Άλλου.
Και είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τα 6 εκατομμύρια των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων 1,5 εκατομμύριο ήταν παιδιά…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το