Τοπικά

Σύγχρονη δουλεία η εμπορία ανθρώπων – Εκδήλωση χθες στον Βόλο για την ευαισθητοποίηση του κοινού

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον πολυχώρο του Στεκιού Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» η εκδήλωση με θέμα την ελευθερία των ανθρώπων που ζουν υπό το καθεστώς της σύγχρονης δουλείας, που διοργανώθηκε από την «Ateam-Volos», το ΚΕΘΕΑ-Πιλότος (μέσω του Στεκιού Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις») και τον Σύλλογο Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στην παγκόσμια κινητοποίηση της 17ης Οκτωβρίου 2020 για το ίδιο θέμα από την Α21 (Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα) τον διεθνή μη-κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 17 πόλεις σε 12 χώρες του κόσμου.
Ο κ. Ξενοφώντας Σελπεσάκης, υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Έρευνας του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος, τόνισε πως «κάθε χρόνο στις 17 και 18 Οκτωβρίου διοργανώνεται μία παγκόσμια κινητοποίηση, η οποία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων. Στον Βόλο συνήθως τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν πορεία, φέτος όμως λόγω των καταστάσεων αποφασίστηκε να γίνει μία μικρή εκδήλωση με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, επιλεγμένους ανθρώπους από φορείς και οργανισμούς, που είναι προσωπικά ευαισθητοποιημένοι, αλλά και μπορούν να συμβάλουν, ώστε να αναληφθούν δράσεις από τις υπηρεσίες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Α21 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση με στέλεχος της Α21 στην Αθήνα, ούτως ώστε να βρούμε τους τρόπους για το πώς θα μπορέσουμε σε τοπικό επίπεδο να κινητοποιηθούμε για να αναλάβουμε κάποιες δράσεις».

Από την πλευρά της η ψυχολόγος και εθελόντρια στην Ateam-Volos κ. Ειρηάννα Πεκοπούλου ανέφερε ότι «το trafficking είναι μία σύγχρονη μάστιγα και θα έλεγα πως πρόκειται για μία ανερχόμενη παγκοσμίως μάστιγα με τεράστια κέρδη και τζίρο περίπου στα 120 δισ. ανά τον κόσμο. Είναι, δε, το δεύτερο αναπτυσσόμενο έγκλημα μετά τα ναρκωτικά. Περίπου σε όλο τον κόσμο 40 εκ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι σε κατάσταση ομηρίας και σκλαβιάς».
Η ίδια συμπλήρωσε πως «η Α21 στην Ελλάδα και παγκοσμίως προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει φορείς και τον απλό κόσμο, διότι αυτό το έγκλημα συμβαίνει πολλές φορές δίπλα μας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε κυρίως με σεξουαλικό trafficking και με εργάτες, το οποίο συναντάται περισσότερο στις μεγαλουπόλεις, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις αγροτικές περιοχές με τους εργάτες που διακινούν οι διακινητές, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο περνά σε δεύτερη μοίρα, διότι όλοι έχουν συνήθως στο μυαλό τους τη σεξουαλική εκμετάλλευση με τις γυναίκες».
«Φέτος επειδή η Α21 δεν θα μπορούσε να κάνει το Walk for freedom, που διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προσανατολίστηκε να πραγματοποιήσει μικρές μαζώξεις για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και τους φορείς, ώστε οι πληροφορίες να διαχυθούν μέσω των υπηρεσιών τους» κατέληξε.

Τέλος η κ. Κατερίνα Μαυρογιαννάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών και Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Πιλότος, επισήμανε πως «το κύριο έργο μας είναι να υποστηρίζουμε το έργο του ΚΕΘΕΑ και μέσα από αυτό να ευαισθητοποιούμε και την κοινή γνώμη και την κοινωνία του Βόλου και της Μαγνησίας για θέματα κοινωνικά, τα οποία άπτονται και του προβλήματος της χρήσης, γιατί η χρήση πρώτα κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους και τους κάνει πολύ πιο εύκολα θύματα οποιασδήποτε εμπορίας. Εκτός από αυτό και η ίδια η χρήση πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα του προβλήματος της εμπορίας των ανθρώπων και μπορεί να αποτελεί και ένδειξη για προβλήματα που κρύβονται πίσω από αυτό».
Να σημειωθεί ότι λειτουργεί Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων, το 1109, ανώνυμα, όλο το 24ωρο, και όποιος διαπιστώσει ότι υπάρχει περιστατικό εμπορίας ανθρώπου, μπορεί να καλέσει και να ενημερώσει τους ειδικούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο το περιστατικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το