Πολιτισμός

Σύγχρονα έργα για παραδοσιακές φορεσιές – Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μεθερμηνείες» (photos)

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Μεθερμηνείες», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των απανταχού Λυκείων Ελληνίδων, που διοργανώνεται στον Βόλο στις 19-22 Σεπτεμβρίου. Δεκατέσσερις νέοι Έλληνες εικαστικοί δούλεψαν πάνω στο θέμα του συνεδρίου και χθες παρουσίασαν τα σύγχρονα έργα τους.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, έχει τίτλο «Μεθερμηνείες» με τα έργα να είναι εμπνευσμένα από το θέμα του συνεδρίου. Η κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί μία παράλληλη εκδήλωση του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των απανταχού Λυκείων Ελληνίδων, όπου 14 νέοι Έλληνες εικαστικοί δούλεψαν πάνω στο θέμα του συνεδρίου «Παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα» και στην παραδοσιακή φορεσιά και τη σύγχρονη τέχνη.


«Μελέτησαν, εμπνεύστηκαν και έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες με δικά τους τελείως σύγχρονα έργα, φτιαγμένα με σύγχρονα υλικά, αποτελώντας σύγχρονες εικαστικές εκφράσεις».

Όσον αφορά στον τίτλο της έκθεσης η ίδια σημείωσε ότι προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «μεθερμηνεύω». «Πρόκειται για καινούργιες ερμηνείες, συνομιλίες και ιδέες πάνω στην παραδοσιακή φορεσιά» εξηγεί η κ. Μάγδα Κουμπαρέλου.


Η επιμελήτρια της έκθεσης ανέφερε ότι «δεκατέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες μεθερμηνεύουν, συνδιαλέγονται και συνομιλούν με τους ανώνυμους δημιουργούς των παραδοσιακών φορεσιών και παραδίδουν έργα-υπενθυμίσεις με πολλαπλούς τρόπους έκφρασης στο σήμερα».


Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται μέσα από εγκαταστάσεις στον χώρο, επιτοίχια έργα, βίντεο, φωτογραφία με τη χρήση σύγχρονων υλικών, όπως μέταλλα, γυαλί, χαρτί, πλαστικό κ.ά., αλλά και φυσικά υλικά, όπως ύφασμα, νήματα, κλωστές κ.ά., επαναπροσεγγίζουν και συνδέουν με μια νοητή γραμμή το χθες με το σήμερα, τον μοντερνισμό με την παράδοση.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι: Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Βούλγαρη Βασιλική, Βούλγαρης Παναγιώτης, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Παπαδημητρίου Μαρία, Παπαϊωάννου Κλειώ, Ποδιάς Νίκος, Σδούκου Ιφιγένεια, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Τερλίδου Ιωάννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Τσόγκα Βιβή, Χατζηνικολάου Μαρία-Ανδρομάχη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.


Να σημειωθεί ότι στην έκθεση παρουσιάστηκαν και οι προτάσεις των καλλιτεχνών, που κατατέθηκαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, τον οποίο προκήρυξε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τον περασμένο Ιανουάριο για τη φιλοτέχνηση του logo του συνεδρίου, στον οποίο συμμετείχαν Θεσσαλοί καλλιτέχνες με 29 συνολικά προτάσεις. Η κριτική επιτροπή επέλεξε ομόφωνα την πρόταση «Αίολος» του Βολιώτη καλλιτέχνη Νίκου Ποδιά. Το logo αποδίδει λεπτομέρεια κεντήματος αρκιλάτου από το τρικεριώτικο πουκάμισο της ομώνυμης παραδοσιακής φορεσιάς, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές της προκήρυξης και της θεματικής του συνεδρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το