Τοπικά

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση πολώνουν το κλίμα για την υπόθεση Novartis – Δεν υπάρχει προσπάθεια για διαλεύκανση

«Πιστεύουμε στην πολιτική κοινής δράσης των αριστερών δυνάμεων για τον αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές» δήλωσε σήμερα από τον Βόλο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής ενώ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο Novartis, όπως στα θέματα που αφορούν την πόλη μετά τη συνάντηση που είχε με τοπικούς φορείς και επιτροπές πολιτών.
Ο κ. Χουντής χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο δωροδοκίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού κυβερνητικών αποφάσεων και στην Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση όχι μια προσπάθεια να διαλευκανθεί η υπόθεση αλλά η μέχρι τώρα διαχείριση είναι στα όρια της πόλωσης. Έχω πολλές επιφυλάξεις αν η διαδικασία που θα να τηρηθεί θα μας δώσει την αλήθεια στο ζήτημα αυτό» είπε.
Ο κ. Χουντής σημείωσε πως έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση σχετικά με το αν έχει διορθωθεί η κατάσταση μετά το 2014 στην αντιμετώπιση των φαρμακευτικών εταιρειών από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης ερώτηση έχει καταθέσει ερώτηση για τη μονοπωλειακή αντιμετώπιση του φαρμάκου της ωχράς κηλίδας. «Ρωτούσα γιατί στην Ελλάδα το πληρώνουμε το φάρμακο 40 φορές περισσότερο και δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε επίσης πως σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε για την υπόθεση της Νovartis το καλοκαίρι του 2017 προς την Κομισιόν, είχε πάρει απάντηση από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο οποίον είχε δοθεί το χαρτοφυλάκιο ως επίτροπος κατά της διαφθοράς.
«Ο κ. Αβραμόπουλος μου απάντησε ότι είναι θέμα εθνικών κυβερνήσεων και εθνικών μηχανισμών. Ο Κ. Αβραμόπουλος που είχε πει «Εμείς προστατεύουμε τους μάρτυρες» και γίνονται συνειρμοί με τη σημερινή κατάσταση. Είναι πονεμένη η ιστορία του φαρμάκου σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μιλώντας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Χουντής δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπει διεύρυνση για τα Βαλκάνια και υπάρχει πίεση στο θέμα από το ΝΑΤΟ. «Υπάρχει μία φραξιονιστικού τύπου διείσδυση της Γερμανίας στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων που τους υπόσχεται ότι θα τους διευκολύνει στη διεύρυνση για να ενισχύσει την οικονομική της διείσδυση. Εμείς είμαστε υπέρ ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας με τη Fyrom και με τις άλλες βαλκανικές χώρες χωρίς αλυτρωτισμούς. Μέσα από αυτό το σύμφωνο θα έρθει και η λύση του ονοματολογικού με αμοιβαία αποδεκτή λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Ο κ. Χουντής τόνισε πως συνεχίζεται ο αγώνας κατά των μνημονιακών πολιτικών και δήλωσε πως εκτίμησή του είναι πως δεν θα βγει η χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο. «Η λιτότητα θα συνεχιστεί. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο και προτείνουμε μία διαφορετική πολιτική σε σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωζώνης».
Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια, ο κ. Χουντής απάντησε πως η επιθυμία είναι ο κόσμος να βγει στους δρόμους και για άλλα θέματα. «Αυτός ο μονόπλευρος χαρακτήρας που έχει η πατριωτική ευαισθησία για το ονοματολογικό μπορεί και να απογοητεύσει και να μην είναι αποτελεσματική. Και αυτή η σύμπλευση με φασιστικές ομάδες δεν δέχομαι πως μπορούν να βοηθήσουν προς αυτό τον αγώνα. Στο πρώτο συλλαλητήριο έσπευσαν να δώσουν και τον τόνο. Δεν μιλώ για τον κόσμο. Από τέτοιες εθνικιστικές ομάδες πάσχει και η Ελλάδα και τα η Ευρώπη. Εμείς δεν συμφωνούμε πως το συλλαλητήριο θα είναι αποτελεσματικό γιατί περιορίζει το θέμα μόνο στο ονοματολογικό και γίνεται εκμετάλλευση από κάποιες ομάδες.

Νωρίτερα ο κ. Χουντής συναντήθηκε με επιτροπές πολιτών και φορείς της πόλης. Στη συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι έθεσαν υπόψιν του ευρωβουλευτή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βόλος και συγκεκριμένα το θέμα της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το νερό αλλά και το θέμα της Καραμπατζάκη. Κατηγορηματικά αντίθετη στην καύση απορριμμάτων και SRF δήλωσε η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνοντας πως χρειάζονται συχνοί έλεγχοι σε μηνιαία βάση.
Από την Κίνηση Πολιτών για το Νερό, εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν γίνεται κάτι προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού ενώ για την άρδευση υπογράμμισε πως ο κόσμος στα χωριά κάνει αυτοδιαχείριση ενώ τα δίκτυα έχουν γίνει με προσωπική δουλειά των κατοίκων. «Οι τοπικές κοινωνίες λόγω Καλλικράτη δεν έχουν λόγο στα θέμα που τους αφορούν παρά μόνο γνωμοδοτικό. Για τον λόγο αυτό κάναμε τις κινήσεις πολιτών αλλά λοιδορούνται από τις αρχές ενώ έχουμε και διώξεις» δήλωσε.
Για την αέρια ρύπανση μίλησε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα επισημαίνοντας πως ο Βόλος είναι η τρίτη πόλη στην πανελλαδική κατάταξη με τη μεγαλύτερα ποσοστά αέριας ρύπανσης, σύμφωνα με τις μετρήσεις, μετά την Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα 2/3 του έτους έχει συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Ο κ. Χουντής ανέφερε πως οι πολίτες και οι κινήσεις που έχουν δημιουργηθεί μπορούν να αντιδράσουν και με άλλες μορφές όπως ημερίδες ή αναφορές που θα φτάσουν στο Ευωκοινοβούλιο ενώ ο ίδιος δήλωσε για τα προβλήματα της πόλης πως για το θέμα της Καραμπατζάκη έχει καταθέσει ερώτηση, για την καύση σκουπιδιών θα επαναφέρει το θέμα και για το νερό πως θα εγκαλέσει τους εμπνευστές των μνημονιακών δεσμεύσεων για την ιδιωτικοποίησή του. Πρόσθεσε επίσης πως ενδέχεται να γίνει ημερίδα στον Βόλο για να μιλήσει για τα παραπάνω προβλήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το