Οικονομία

Συμπληρωματικό Μνημόνιο με κόφτη και νέα μέτρα -Τι προβλέπει

tsakalotos-daiselmploom-euro-mazi-708

Να πέσουν οι υπογραφές για την καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ/ESM) σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο.

Ο ESM στη χθεσινή του συνεδρίαση έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης και πιστοποίησε τη λήψη των μέτρων 5,7 δις ευρώ τα οποία έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που απομένει σήμερα είναι να διευκρινίσει το πώς θα καταβληθούν τα χρήματα στην Αθήνα (σε πόσες δόσεις και το ύψος τους, η πρώτη αναμένεται να είναι 7,5 δις ευρώ, όπως έχει γίνει γνωστό).

«Σήμερα εγκρίναμε ομόφωνα το συμπλήρωμα του μνημονίου του περασμένου καλοκαιριού που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του ESM.

Οπως πρόσθεσε, ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τη δουλειά με τα προαπαιτούμενα, τονίζοντας πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί σήμερα το πρωί. «Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί στην συνεδρίαση που θα έχουμε αύριο το πρωί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ η οποία θα πρέπει να εκταμιευτεί γρήγορα προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το νέο συμπληρωμένο μνημόνιο

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εντωμεταξύ, έβαλε χθες την υπογραφή του  Συμπληρωμένο Μνημόνιο, που αντικαθιστά και συμπληρώνει εκείνο που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι.

Το «μνημόνιο 3» περιγράφεται σε 41 σελίδες και καταγράφονται οι νέες υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει. Επιπλέον, εμπεριέχει και επικαιροποιημένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα.

Οπως ήταν αναμενόμενο στις υποχρεώσεις αυτές, περιλαμβάνονται και όλα τα πρόσφατα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, όπως και ο «κόφτης» δαπανών. Αυτός θα ενεργοποιείται κάθε Μάιο, εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα μέχρι τότε.

Στόχος του συμπληρωματικού μνημονίου είναι:

  • Η επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
  • Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
  • Η στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
  • Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Δεδομένου ότι νωρίτερα το Eurogroup εισηγήθηκε θετικά προς τον ESM, απομένει η τυπική επικύρωση του ΔΣ του ESM σήμερα ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.ευρώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το συμπληρωματικό MOU

Το πρώτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Οι επικαιροποιημένες ιδιωτικοποιήσεις

Οι εκθέσεις συμμόρφωσης
Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το