Τοπικά

«Σβήνουν» επιχειρήσεις στη Μαγνησία από τα capital controls “Θ”

«Τσουνάμι» για την επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία αποδείχθηκε η περίοδος επιβολής των capital controls. Η τραπεζική κρίση έπληξε δριμύτατα τον επιχειρηματικό κόσμο, οδηγώντας στο κλείσιμο δεκάδες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου, το χρονικό διάστημα από 29 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2015, προχώρησαν σε διαγραφή 167 επιχειρήσεις, ενώ οι εγγραφές ανήλθαν σε 138.
Για μία ακόμη φορά, «πρωταθλητής» στις διαγραφές υπήρξε ο κλάδος των υπηρεσιών, αφού στο συγκεκριμένο τομέα σημειώθηκαν 119 διαγραφές και μόνο 80 εγγραφές.
Μάλιστα, τη στιγμή που πολλοί ανέμεναν για φέτος να κλείσει αισθητά η ψαλίδα του αρνητικού ισοζυγίου, η επιβολή των capital controls και η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα μεταθέτουν τις θετικές προσδοκίες επ’ αόριστον.
Ο εμπορικός τομέας και ειδικά οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αντέξουν το πλήγμα, αφού το επίμαχο διάστημα καταγράφηκαν 37 διαγραφές και 41 εγγραφές. Αντίστοιχα, στον κλάδο της μεταποίησης σημειώθηκαν 7 διαγραφές και 5 εγγραφές, ενώ στον τουριστικό κλάδο είχαμε 4 διαγραφές και 12 εγγραφές.
Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου του 2015, εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας 522 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 423.
Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των ατομικών επιχειρήσεων, αφού σε «λουκέτο» οδηγήθηκαν 228 ατομικές επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών, 112 του εμπορικού κλάδου, 20 του μεταποιητικού τομέα και 10 του τουριστικού.
Αναλυτικά, από 1.1.15 έως 17.9.15 καταγράφηκαν 139 εγγραφές και 128 διαγραφές επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα, 23 εγγραφές και 29 διαγραφές επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, 48 εγγραφές και 10 διαγραφές επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και 312 εγγραφές και 256 διαγραφές επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, παρά το αρνητικό κλίμα που αρχικά είχε δημιουργηθεί στον τουριστικό κλάδο, οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα της κρίσης, περιορίζοντας τις απώλειες.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στους υπόλοιπους τομείς.
Τεράστιες δυσκολίες, ακόμη και σε καθημερινές δραστηριότητες και λειτουργίες, συνεχίζουν να δημιουργούν τα capital controls σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Από την πρώτη στιγμή, οι παραγωγικοί φορείς της Μαγνησίας εκτίμησαν τους κινδύνους που προκαλούν τα capital controls στην οικονομία. Οι περιορισμοί αυτοί, μαζί με την ευρύτερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που έχει υπάρξει, δυστυχώς υποβίβασαν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, με τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας να μειώνονται για τους επόμενους αρκετούς μήνες.
Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως:
– Απώλεια πόρων για επενδύσεις σε εξοπλισμό, πάγια περιουσιακά στοιχεία, κ.λπ., λόγω αναστολής των επενδύσεων υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και αύξηση των δαπανών για την εκτέλεση έργων.
– Η αβεβαιότητα και η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων καθυστερούν και / ή αναστέλλουν την είσοδο των νέων (εγκεκριμένων) συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε οριστική απώλεια των πόρων και τη μακροπρόθεσμη πτώση των πωλήσεων.
– Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στις τράπεζες, οι σημαντικότερες δυσκολίες που παρατηρούνται στην καταβολή των πληρωμών οφείλονται στις διαφορετικές πολιτικές και διαδικασίες που ισχύουν σε κάθε τράπεζα για τη μεταφορά χρημάτων.
– Η περιορισμένη πρόσβαση σε άλλα τραπεζικά προϊόντα (π.χ. εγγυητικές επιστολές) έχει αρνητικά αποτελέσματα στη συμμετοχή εταιρειών σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το