Κόσμος

Supermarket χωρίς συσκευασίες τροφίμων

market

Έχετε ξανακούσει σούπερ μάρκετ χωρίς συσκευασίες τροφίμων; Έχετε φανταστεί πως θα ήταν να ψωνίζατε, φέρνοντας οι ίδιοι μπουκάλια, βάζα και χάρτινες συσκευασίες; Μπορεί να μην το έχετε φανταστεί μερικοί, ωστόσο ένα τέτοιο σούπερ μάρκετ υπάρχει!

“Θέλουμε τα ψώνια μας να ξαναγίνουν όμορφα & οικολογικά” Αυτό πιστεύουν και κάνουν πράξη οι συν-ιδρυτές Sara Wolf και  Milena Glimbovski του Original Unvertpackt, του πρώτου super market χωρίς συσκευασίες.

Το Original  Unvertpackt είναι ένα καινοτόμο σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο, το οποίο απορρίπτει τις  συμβατικές  συσκευασίες τροφίμων. Τα τυποποιημένα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, και να είναι σίγουρα μια εύκολη επιλογή, αλλά απλά αυτό δεν είναι πλέον  βιώσιμο για το περιβάλλον  αφού στη πλειοψηφία τους τουλάχιστον, οι συσκευασίες  δεν είναι οικολογικές.. Τα απόβλητα που παράγονται μετά τα ψώνια είναι γιγαντιαία και η ανακύκλωση περιορισμένη.

Η έννοια του «μηδενικού απόβλητου» αναπτύχθηκε από τους πρωτοπόρους Sara Wolf και Μιλένα Glimbovski. Συνειδητοποίησαν ότι οι πελάτες χρειάζονται μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, η οποία θα μπορούσε να εξαλείψει τα απόβλητα συσκευασίας & παράλληλα να δώσει ελευθερία στους αγοραστες να επιλέγουν ακριβώς την ποσότητα που επιθυμούν .

Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια αποθηκεύονται, σε δοχεία- κάδους και  διατίθονται στους πελάτες μέσα από στόμια, στην ποσότητα που επιθυμούν. Μία παρόμοια διαδικασία ακολουθείται για υγρά , όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα κτλ

Για τις αγορές σας στο Original  Unvertpackt θα πρέπει να φέρετε εσείς τα απαραίτητα σκεύη, βάζα και μπουκάλια από το σπίτι για να μεταφέρουν τις αγορές σας.  Οι συσκευασίες αρχικά ζυγίζονται και το βάρος τους αφαιρείται από το συνολικό βάρος , τη στιγμή της χρέωσης.

Το project, το οποίο γνώρισε τεράστια αποδοχή από τους Γερμανούς καταναλωτές, χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες αλλά κυρίως μέσω crowd-funding. Ο στόχος για την έναρξη της επιχείρησης ήταν  61.000 δολάρια αλλά μέσα σε 3 εβδομάδες συγκέντρωσαν πάνω από 124.000 δολάρια

Οι 2 κοπέλες συνεργάστηκαν στενά με τις αρχές υγείας και χρειάστηκαν πάνω από ένα χρόνο για να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Υπάρχουν προϊόντα που δεν διατίθενται στο συγκεκριμένο super market (όπως το κρέας) , γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα όμως η ιδέα  έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση.

πηγή www.skai.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το