Ελλάδα

Στρώνουν χαλί για συμφωνία

Ανοίγει πόρτα για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης η Εκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκθέτοντας τους «σκληρούς» του ΔΝΤ που επιμένουν να ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, προβλέποντας για άλλη μία φορά ότι δεν θα εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Eντονη κινητικότητα παρατηρείται από χθες σε Βρυξέλλες και Αθήνα, προκειμένου να δρομολογηθεί η άμεση επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με τον… «αέρα» των θετικών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επικρατεί αισιοδοξία ότι, έστω και με βάση συζήτησης την πρόταση για μέτρα ύψους 2% που απαίτησαν οι δανειστές, θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει η απάντηση της ελληνικής πλευράς που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις εν όψει και του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η -αν και προγραμματισμένη- επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα αύριο και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

 
Είναι σαφές ότι η Κομισιόν θέλει να ληφθούν υπόψη οι χθεσινές θετικές προβλέψεις στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Παρόλο που την Παρασκευή η επιτροπή συμφώνησε -όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι θεσμοί σαν ένα ευρύ μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα- στην κοινή θέση με την οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ, οι Ευρωπαίοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για όσα απαιτεί το ΔΝΤ. Λόγω του ότι η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί φλέγον θέμα για πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, προεξαρχούσης της Γερμανίας, προέχει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων το να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 
Χθες, ο Πιερ Μοσκοβισί συνέδεσε τις προβλέψεις με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, ενώ για την αξιολόγηση είπε ότι εργαζόμαστε σκληρά. «Τα στοιχεία μας», είπε με νόημα, «είναι μια ορθολογική βάση συζήτησης, επομένως τις μελλοντικές μας αποφάσεις δεν πρέπει να τις βασίζουμε σε απαισιόδοξα σενάρια, αλλά στα στοιχεία που έχουμε τώρα».
Ανοιχτά κατά των στοιχείων του ΔΝΤ «βγήκε» χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Η Ελλάδα προχωράει στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματός της, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αλλάζει τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις του», είπε σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

 

Στενή συνεργασία
«Το ίδιο το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά. Αν δώσουμε μια τελική ώθηση από όλες τις πλευρές -από τους θεσμούς, από τους πιστωτές, από τις χώρες της Ευρωζώνης και από την ίδια την Ελλάδα- μπορούμε πράγματι να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», συνέχισε ο ίδιος. «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ προχωρεί σε πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά όσον αφορά την Ελλάδα.

Επιπλέον, δεν διορθώνει αυτές τις προβλέψεις με βάση τα γεγονότα, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αμεση ήταν η «απάντηση» του ΔΝΤ στις προβλέψεις, αλλά και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Επιτροπής. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του για να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα με αμοιβαία ανταλλάγματα», δήλωσε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Reuters.

H ίδια επανέλαβε πάντως ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα «κούρεμα» στα δάνεια των διεθνών πιστωτών.

«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη ώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως μπορεί να είναι εφικτό να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς ένα «κούρεμα». «Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με έναν μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά «κουρέματα», δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα θα εφαρμοστούν από την Ελλάδα» επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι «το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων Επιτροπής και ΔΝΤ είναι δομικό. Το Ταμείο επιθυμεί ?τομές? που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας -ακόμη και ο ?κόφτης? που ψηφίστηκε, βασίζεται σε περικοπές για τις οποίες το ΔΝΤ δεν είναι σύμφωνο».

Σε σχέση με το θέμα της προ-νομοθέτησης μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος, αξιωματούχος εξήγησε ότι «παρόλο που γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή, ήδη ψηφισμένα μέτρα μπορεί να ανατραπούν, παραμένει θέμα αξιοπιστίας προς το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο το να έχει γίνει κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το