Τοπικά

Στροφή των παραγωγών της Θεσσαλίας στην ανθοκομία και την λαχανοκομία

Στροφή στην καλλιέργεια ανθοκομικών και λαχανοκομικών προϊόντων κάνουν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, καθώς τα θερμοκήπια με αυτά τα είδη αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης μέχρι και 57%, όπως τονίστηκε σε χθεσινή ημερίδα στη Γεωπονική Σχολή στον Βόλο.
Ειδικότερα το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργάνωσε χθες ημερίδα με τίτλο «Καινοτόμα Υλικά και Υπηρεσίες για την Παραγωγή Λαχανοκομικών και Ανθοκομικών προϊόντων». Στην ημερίδα συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από μεγάλες εταιρείες του χώρου, καθώς και μέλη φορέων της αγροτικής παραγωγής.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν: α) Καινοτομίες στη θρέψη σε καλλιέργειες υπό κάλυψη, β) Η δυναμική της συμβουλευτικής και των ψηφιακών υπηρεσιών στις σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, γ) Σύγχρονες λύσεις στον πολλαπλασιασμό των έρριζων μοσχευμάτων, δ) Η προώθηση των ανθοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα: Η περίπτωση του Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής, ε) Δυνατότητες αξιοποίησης των ελληνικών ενδημικών φυτών στην εμπορική ανθοκομία, ζ) Εφαρμογή βιοδιεγερτών σε καλλιέργειες λαχανικών υπό κάλυψη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα εργαστήρια Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Κηπευτικών Καλλιεργειών, ενώ να σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χρήστος Λύκας τόνισε πως «διοργανώσαμε μαζί με τον συνάδελφο κ. Πετρόπουλο μια ημερίδα που στόχο είχε την ενημέρωση των παραγωγών και των φοιτητών στις νέες τεχνικές που υπάρχουν για την καλλιέργεια των λαχανοκομικών και ανθοκομικών προϊόντων στα θερμοκήπια. Υπάρχουν νέες μέθοδοι, καινούριες τεχνικές, πιο καινοτόμα υλικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον παραγωγό, ώστε το προϊόν του να γίνει ακόμη πιο ποιοτικό, να αποκτήσει επιπλέον αξία και έτσι να είναι περισσότερο ανταγωνιστικό στην αγορά».

Από το εργαστήριο ανθοκομίας διεξάγονται συνεχείς έρευνες στο αγρόκτημα στο Βελεστίνο για την πρόοδο της ανθοκομίας. «Με τα επιστημονικά ευρήματα που έχουμε, συμβουλεύουμε τους παραγωγούς για να πετυχαίνουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Λύκας και πρόσθεσε πως «πραγματοποιήσαμε την ημερίδα σε μια περίοδο που παρατηρείται νέα δυναμική στον κλάδο της ανθοκομίας και λαχανοκομίας. Στη Θεσσαλία υπάρχουν 2.500 στρέμματα σε θερμοκήπια όπου καλλιεργούνται αυτά τα προϊόντα, όπως τομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, τριαντάφυλλο, γαρδένια και άλλα είδη. Υπάρχει μια στροφή των παραγωγών στην ανθοκομία και λαχανοκομία και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα θερμοκήπια με αυτά τα είδη αυξήθηκαν από το 2010 μέχρι και το 2017 κατά 57%.
Την ημερίδα παρακολούθησαν και αρκετοί εκπρόσωποι εταιρειών, αλλά και γεωπόνοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το