Τοπικά

Στροφή στην καλλιέργεια οσπρίων από παραγωγούς – Δειλά βήματα αγροτών σε Αλμυρό και Βελεστίνο

Τα πρώτα δειλά βήματα για στροφή στην καλλιέργεια των οσπρίων κάνουν εδώ και δυο περίπου χρόνια παραγωγοί στη Μαγνησία, εγκαταλείποντας το βαμβάκι και άλλες υψηλού κόστους ενέργειας καλλιέργειες. Οι περισσότεροι δείχνουν προτίμηση στις φακές, τα φασόλια, αλλά και τα ρεβίθια, στα οποία ως χώρα έχουμε έλλειψη και γίνονται εισαγωγές. «Αρκετοί παραγωγοί στη Μαγνησία προχωρούν σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, από τη στιγμή που το εισόδημά τους μειώνεται διαρκώς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αγρότης από την περιοχή του Βελεστίνου Ηλ. Ιωάννου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία του ΟΣΔΕ, το 2016 σπάρθηκαν στη χώρα μας συνολικά 266.694 στρέμματα με (βρώσιμα) ρεβίθια, φακές και φασόλια, αριθμός που σηματοδοτεί μια αύξηση άνω του 27% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Στον κάμπο του Αλμυρού αλλά και αυτόν του Βελεστίνου μέχρι στιγμής δεν έχουν συσταθεί ομάδες παραγωγών για τα συγκεκριμένα προϊόντα, οι οποίες θα διευκόλυναν την πώλησή τους στους εμπόρους με καλύτερες τιμές.
Στην περιοχή του Αλμυρού προ διετίας άρχισε η στροφή ενός μικρού αριθμού παραγωγών στην καλλιέργεια οσπρίων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε, αφού δεν αποδείχτηκε κερδοφόρα.
Πάντως, δειλά- δειλά και άλλοι παραγωγοί στον κάμπο του Αλμυρού προχωρούν σε δοκιμαστική καλλιέργεια μικρού αριθμού στρεμμάτων με ρεβίθια, φακές και φασόλια, προκειμένου να δουν τις προοπτικές που υπάρχουν και κατά πόσο ευνοούν οι συνθήκες για να εγκαταλείψουν άλλες κοστοβόρες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι.
«Πράγματι πριν περίπου δυο χρόνια άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από παραγωγούς στην περιοχή του Αλμυρού για καλλιέργεια οσπρίων, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει μεγάλη δυναμική αυτή η στροφή» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Πάντζιος.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτά τα δειλά βήματα συνεχίζονται και σήμερα από ορισμένους, καθώς θέλουν να αποφύγουν το υψηλό ενεργειακό και οικονομικό κόστος άλλων καλλιεργειών».

Στον κάμπο του Βελεστίνου
Μεγαλύτερος φαίνεται πως είναι ο αριθμός των παραγωγών στον κάμπο του Βελεστίνου, που έχει προχωρήσει τα τελευταία δυο χρόνια σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δείχνοντας προτίμηση στα όσπρια.
«Δεν υπάρχουν ομάδες παραγωγών στη Μαγνησία για την προώθηση αυτών των καλλιεργούμενων προϊόντων, όπως συμβαίνει στον γειτονικό Νομό Λάρισας» τόνισε χαρακτηριστικά ο αγρότης Ηλ. Ιωάννου.
Παράλληλα, προσέθεσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία στη Μαγνησία σχετικά με τα στρέμματα που καλλιεργούνται με όσπρια, αλλά φαίνεται πως υπάρχει μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν οι παραγωγοί βλέπουν ότι με το βαμβάκι και άλλες γνωστές καλλιέργειες δεν έχουν το εισόδημα που προσδοκούν για να επιβιώσουν, τότε ψάχνουν για άλλες καλλιέργειες , κάνοντας αναδιάρθρωση» συμπλήρωσε.

Στρεμματική απόδοση
Να αναφερθεί ότι ειδικά για τα ρεβίθια διακρίνονται σε ξερικό και ποτιστικό. Για το ξερικό το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 100-120 ευρώ και μπορεί να αποδώσει -εφόσον την Άνοιξη υπάρξουν κάποιες βροχές- γύρω στα 120 κιλά προϊόν, ενώ στο ποτιστικό, το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 140-180 ευρώ και η απόδοση φθάνει τα 250 κιλά το στρέμμα. Πανελλαδικά καλλιεργούνται περίπου 90.000 έως 100.000 στρέμματα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο η καλλιέργεια της φακής φτάνει τα 80.000 έως 90.000 στρέμματα με την απόδοση να φτάνει τα 120 -200 κιλά το στρέμμα, ενώ η καλλιέργεια φασολιών διαφόρων ειδών φτάνει περίπου τις 55.000 έως 65.000 στρέμματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το