Τοπικά

Στροφή μαθητών στα ΕΠΑΛ – Δυναμώνει το ρεύμα μετά και τις επιτυχίες υποψηφίων στην Ιατρική

Οι επιτυχίες στην Ιατρική δημιούργησαν νέο ρεύμα μαθητών προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, όπου λειτουργεί τομέας υγείας και οι μαθητές μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά 55 άτομα.
Πριν δύο χρόνια το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου είχε 225 μαθητές, πέρυσι αυξήθηκαν στους 255 και φέτος θα αγγίξουν τους 280.
Από τον περασμένο Ιούνιο πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είχε ανακοινώσει την τάση στροφής των μαθητών από τα ΓΕΛ στα ΕΠΑΛ τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει αύξηση στις εγγραφές μέχρι και 30%. Οι περυσινοί μαθητές είχαν δει τις επιτυχίες υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το καλοκαίρι του 2018 και τα μεγάλα περιθώρια που έχουν για να πετύχουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή με λιγότερα μόρια σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στα ΓΕΛ.

Ήρθαν, όμως, οι επιτυχίες των υποψηφίων στην Ιατρική Σχολή για να κάνουν ακόμη πιο έντονη αυτή τη στροφή.
Το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου είναι από τα ελάχιστα ΕΠΑΛ πανελλαδικά, από το οποίο φέτος τρεις υποψήφιοι πέτυχαν στην Ιατρική Σχολή. «Μετά από αυτή την επιτυχία του Αυγούστου, τα αιτήματα για μετεγγραφές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο» τόνισε η διευθύντρια του σχολείου κ. Αγάπη Κουτσοκώστα και πρόσθεσε πως «υπάρχουν μαθητές από τα ΓΕΛ που θέλουν να εγγραφούν στη Β’ τάξη για να διαλέξουν τον τομέα υγείας και τις ειδικότητες που έχουμε, με την προοπτική να εισαχθούν στην Ιατρική, αλλά και σε άλλες σχολές των επιστημών υγείας, όπως Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Μοριακή Βιολογία, Κτηνιατρική. Φέτος είχαμε αρκετούς υποψήφιους από τον τομέα υγείας που πέτυχαν εκτός από την Ιατρική και σε σχολές φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, νοσηλευτικής».

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα δέχεται το 5% των θέσεων από τους εισακτέους για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ. Έτσι αν ένα τμήμα δέχεται 100 εισακτέους, οι πέντε υποχρεωτικά θα προέρχονται από τα ΕΠΑΛ. Έτσι εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζεται μια πολύ καλή ευκαιρία για τους υποψήφιους, αφού τα μόρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των ΕΠΑΛ είναι λιγότερα σε σχέση με τα ΓΕΛ.
Βέβαια λόγω αυτής της στροφής και στα ΕΠΑΛ οι βάσεις σιγά-σιγά ανεβαίνουν. «Το βασικό είναι να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι ότι για να εισαχθούν και από τα ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απαιτείται διάβασμα και συστηματική προσπάθεια» τόνισε η κ. Κουτσοκώστα.
Οι υποψήφιοι για την Ιατρική από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου εξετάστηκαν σε μαθήματα ειδικότητας, όπως την υγιεινή και την ανατομία, και όπως τονίστηκε από τους καθηγητές ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι έχοντας διαβάσει πάρα πολύ.
Μαθητές απορροφούν τόσο ο τομέας υγείας, όσο και ο τομέας γεωπονίας του σχολείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το