Τοπικά

Στροφή λόγω κρίσης στη συγκατοίκηση – Συμπεράσματα έρευνας από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Θ. 

Ποικίλες είναι οι μεταμορφώσεις της κατοίκησης μέσα στην κρίση. Η επιστροφή των νέων στο πατρικό σπίτι, η ενοικίαση από οικογένειες μικρότερων διαμερισμάτων για φθηνότερο ενοίκιο, οι αλλαγές στους χώρους και ο περιορισμός της ιδιωτικότητας είναι μερικές από τις συνέπειες που κατέγραψε στη διδακτορική της διατριβή η κ. Γιάννα Μπαρκούτα, η οποία ορκίστηκε χθες διδάκτορας από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκα στο διδακτορικό μου, ήταν η κατοίκηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε η κ. Μπαρκούτα και συμπλήρωσε πως «η μελέτη μου έγινε στην Αθήνα. Τα βασικά σημεία των αλλαγών που φέρνει στην κατοίκηση η κρίση, είναι η επιστροφή στο πατρικό σπίτι, οι αναγκαστικές συγκατοικήσεις, οι εκτοπισμοί, οι πλειστηριασμοί, οι μετακομίσεις σε πιο μικρά σπίτια για λιγότερα έξοδα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν νέους και μεγαλύτερους. Βέβαια είναι πιο εύκολο να αποτυπωθεί στους νέους, επειδή είναι πιο εύκολες οι συγκατοικήσεις, η επιστροφή στο πατρικό».
Η κ. Μπαρκούτα έκανε 20 συνεντεύξεις σε βάθος και άντλησε ποικίλα ποιοτικά στοιχεία.

Πόσο εύκολη είναι η επιστροφή στο πατρικό σπίτι; ρωτήθηκε «Από τις συνεντεύξεις που έλαβα, είδα ότι πρόκειται για μια αναγκαστική κίνηση που έχει δυσκολίες τόσο για τους γονείς όσο και για τον νέο» είπε η διδάκτωρ και πρόσθεσε πως «μελέτησα πολύ τον χώρο και την κλίμακα της συγκατοίκησης, δηλαδή ακόμη και πώς τα έπιπλα δεν χωρούν στο νέο σπίτι ή πώς περιορίζεται η ιδιωτικότητα μέσα στον χώρο».
Μάλιστα εκτίμησε πως, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο θα αυξηθούν οι επιπτώσεις επιστροφής στο πατρικό σπίτι, συγκατοικήσεων, μετακομίσεων σε μικρότερα σπίτια.
Αναφερόμενη στην αξία του διδακτορικού τόνισε πως «το διδακτορικό είναι πολύ ενδιαφέρον για επιστημονικούς και προσωπικούς λόγους. Βέβαια είναι δύσκολο να το εκπονήσεις αν δεν έχεις κάποια υποτροφία, αφού τα έξοδα είναι πολλά. Από την άλλη είναι δύσκολος και ο συνδυασμός της εργασίας με την εκπόνηση του διδακτορικού, αφού έχει απαιτήσεις. Επίσης δεν υπάρχει και δομή υποστήριξης».
Επιβλέπων καθηγητής της διδακτορικής της διατριβής ήταν ο καθηγητής κ. Ζήσης Κοτιώνης.

Φωτό: Από αριστερά, η κ. Γιάννα Μπαρκούτα ορκίστηκε διδάκτορας από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεξιά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Κώστας Αδαμάκης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το