Τοπικά

Στροφή εκατοντάδων παιδιών στον δανεισμό βιβλίων 

Την περασμένη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη λήξη της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με θέμα «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η Παιδική Βιβλιοθήκη από το «Στέκι του Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, η οποία αποτελεί μέλος του Δικτύου. Για το πρόγραμμα, τις δράσεις που έγιναν, αλλά και τη συμμετοχή σε αυτό, μίλησε στη «Θ» η υπεύθυνη του προγράμματος και βιβλιοθηκονόμος στην Παιδική Βιβλιοθήκη στο «Στέκι του Παιδιού» κ. Πηνελόπη Πολυχρόνη.

Συγκεκριμένα η κ. Πολυχρόνη αναφέρει πως «πρέπει να πούμε ότι η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» μαζί με την Παιδική Βιβλιοθήκη της Νεάπολης, στο Δήμο Βόλου, η μια ανήκει στο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ και η άλλη στο ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Συμμετέχουμε για έκτη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, το οποίο ξεκίνησε με χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και είχε την ονομασία «future library». Από φέτος και για το μέλλον το πρόγραμμα έχει αναλάβει εξολοκλήρου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Σε αυτό το Δίκτυο πήραμε μέρος φέτος 162 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες είχαμε κοινή γιορτή έναρξης και λήξης του προγράμματος. Παράλληλα συμπληρώνει πως « εμείς ως «Στέκι του Παιδιού» πραγματοποιήσαμε 25 δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ξεκινήσαμε μόλις έκλεισαν τα σχολεία στις 16 Ιουνίου 2017 και ολοκληρώσαμε τις δράσεις μας μέχρι τις 28 Ιουλίου, ενώ η κοινή γιορτή λήξης έγινε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν διάρκεια τριών ωρών. Ήταν όλες δωρεάν και είχαν ως σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τις βιβλιοθήκες της γειτονιάς τους και της πόλης τους. Τα θέματα των δράσεων περιλάμβαναν λογοτεχνικές συναντήσεις, εικαστικά, κατασκευές, ενώ υπήρξε και αναφορά στις θετικές επιστήμες, τα ταξίδια αλλά και στη γεύση, καθώς κάναμε διάφορες συνταγές μαγειρικής με τα παιδιά. Τα διάφορα παιχνίδια είχαν ως σκοπό να προσελκύσουν τα παιδιά ώστε με έναν ευχάριστο τρόπο να κάνουμε ορισμένα εργαστήρια, όπως αυτά της δημιουργικής γραφής, εικαστικών αλλά και να γνωρίσουν τα νέα βιβλία της βιβλιοθήκης που ξεπερνούν τους 100 τίτλους. Σε αυτό μας βοήθησε και ο Δήμος Βόλου ώστε να τα έχουμε έγκαιρα. Με αυτά τα καινούργια βιβλία κάναμε και παιχνίδια. Αυτός ήταν και ένας ωραίος τρόπος ώστε να ενθαρρυνθούν τα παιδιά στο να πιάσουν αυτά τα βιβλία και να τα ξεφυλλίσουν, να τα διαβάσουν και στο τέλος να τα δανειστούν».

Η κ. Πολυχρόνη αναφέρθηκε και στη συμμετοχή που είχε το πρόγραμμα υποστηρίζοντας πως «στο πρόγραμμα συμμετείχαν παιδιά από ηλικίες 6 έως 12 ετών, ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 3.000 εργαστήρια πανελλαδικά. Στις δράσεις μας συνολικά συμμετείχαν περίπου 110 διαφορετικά παιδιά, από τα οποία πολλά συμμετείχαν σε πολλαπλές δράσεις. Σε κάθε δράση ξεχωριστά συμμετείχαν 25 με 30 παιδιά και δανείστηκαν συνολικά περίπου 350 βιβλία, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κάτι που για εμάς είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός.

Στην ερώτηση τι κερδίζει το παιδί με το να συμμετέχει σε αυτές τις δραστηριότητες η υπεύθυνη του προγράμματος δηλώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό πως τα παιδιά την περίοδο τον καλοκαιρινών διακοπών δεν ήταν στο σπίτι τους με την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά ήρθαν εδώ. Όλοι ξέρουμε τη δύναμη που έχει ένα βιβλίο και πως αυτό μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι από τη μικρή ηλικία τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία, να γίνουν αναγνώστες και να μάθουν τι σημαίνει δανείζομαι αλλά και την κοινοκτημοσύνη. Δηλαδή το να αποκτώ ένα βιβλίο, να το κρατάω 15 μέρες και το επιστρέφω όπως το πήρα δείχνοντας σεβασμό. Όλο αυτό είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά που θα τους μείνει και για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Επίσης η κ. Πηνελόπη Πολυχρόνη αναφέρει πως «θέλουμε να πιστεύουμε θα συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα και το επόμενο καλοκαίρι για έβδομη χρονιά. Σαν Βιβλιοθήκη εμείς πάντοτε το πρωί κάνουμε κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, για τα σχολεία, που αφορούν στην τέχνη, τον πολιτισμό, την ιστορία και το βιβλίο. Αυτές οι δράσεις θα ανακοινωθούν από τον Οκτώβριο. Παράλληλα στο «Στέκι του Παιδιού» λειτουργούν εικαστικά εργαστήρια, όπως ζωγραφική και κεραμική, αλλά και τα μουσικοκινητικά όπως είναι η μουσική προπαιδεία, το θεατρικό παιχνίδι και το παραμύθι που είναι για τα προνήπια». Τέλος δηλώνει ότι «όλες αυτές οι δράσεις που έγιναν είναι πολύ σημαντικές να γίνονται καθώς έτσι ενισχύονται οι μικρές βιβλιοθήκες όπως είμαστε εμείς. Πιστεύω πως όλα αυτά τα προγράμματα που ενισχύουν τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικά και δίνουν μια ώθηση στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα αλλά και ίσες ευκαιρίες σε όλους αφού είναι δωρεάν».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το