Τοπικά

Στρατιωτικός που υπηρετεί στη Μαγνησία καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή βία

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας απαντώνται πλέον και στις πιο καλές οικογένειες. Όπως το περιστατικό με το οποίο ασχολήθηκε προχθές το Στρατοδικείο Λάρισας και αφορούσε στην ενδοοικογενειακή βία ενός αξιωματικού, σε βάρος της συζύγου του, που υπηρετεί σε Σώμα Ασφαλείας…
Το Στρατοδικείο Λάρισας επέβαλε προχθές ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή σε 40χρονο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, που υπηρετεί σε μονάδα της Μαγνησίας, καθώς τον έκρινε ένοχο για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του, που υπηρετεί επίσης σε υπηρεσία της Μαγνησίας. Το περιστατικό σημειώθηκε το 2015. Το Στρατοδικείο πάντως έδωσε το δικαίωμα της έφεσης στον αξιωματικό.
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δυστυχώς πληθαίνουν και λόγω της οικονομικής κρίσης.

 
Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ένα μόνο ποσοστό του προβλήματος, καθώς πέρυσι (2015) καταγράφηκαν επίσημα 45 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές αρχές σε όλη τη Μαγνησία.
Αν και υπολογίζεται πως τα περιστατικά είναι πολλαπλάσια απ’ αυτά που τελικά έφθασαν στην Αστυνομία, είναι αρκετά για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για γυναίκες, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους συζύγους τους. Είναι η λεγόμενη «αόρατη» βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

 
Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές, που ωθούν ένα άτομο, να ζει υπό έναν διαρκή φόβο. Συνδέεται δε άρρηκτα με την καταπάτηση των κυρίαρχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ασφάλειας και ισότητας μέσα στην οικογένεια και τη νομική προστασία.
Οι ηλικίες των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας ξεκινούν από πολύ μικρές, ακόμη και φοιτήτριες και φθάνουν μέχρι τα 60-70 χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά τον γάμο (56,06%) και οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το