Άρθρα

Στρατηγικός Σχεδιασμός Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης στην «Έξυπνη Πόλη»

Της Έφης Αντωνίου*

Το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ καθώς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα δίκτυα πόλεων, αποτελούν ουσιώδεις πηγές χρηματοδότησης για μια σύγχρονη έξυπνη πόλη. Μέσα από τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις μπορούν να επιτευχθούν αναπτυξιακά προγράμματα, τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά και έργα βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Ταυτόχρονα μέσα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την πόλη μας, μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθούν οι καινοτόμες επιχειρήσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό η Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις Δημοτικές Εκλογές, να ενσωματώσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της τον τρόπο και τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των ενδεχόμενων χρηματοδότησης από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα της αστικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, της έρευνας και της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, να ξεκινήσει την προετοιμασία για την ένταξη του Δήμου Βόλου στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παράλληλα, οι επιστημονικοί, οι αναπτυξιακοί και οι παραγωγικοί φορείς μια έξυπνης πόλης χρειάζεται να έχουν ενεργό ρόλο στη συμμετοχή, στη συνεργασία και στην κατάρτιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διότι η έξυπνη πόλη επενδύει στη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των Φορέων και των ενδιαφερόμενων ομάδων ή των μεμονωμένων πολιτών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι αναγκαία η δημιουργία Δημοτικού Γραφείου Προγραμματισμού και Διαχείρισης Έργων (Project Management Office), όπως περιγράφεται αναλυτικότερα στο πρόγραμμα του συνδυασμού Βόλος – Έξυπνη Πόλη (www.smartcityvolos.gr).

*Η Έφη Αντωνίου είναι δρ. Χωροταξίας-Πολεοδομίας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βόλου με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα «Βόλος – Έξυπνη Πόλη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το