Κόσμος

Στρατηγική επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν

TSIPRAS

Η ανάπτυξη σχέσεων στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο χωρών είναι ο βασικός στόχος της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες ο Αλ. Τσίπρας στο Ιράν, ο οποίος συνοδεύεται από κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα περίπου 60 εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων.

Αλ. Τσίπρας: Στόχος οι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Τεχνολογικό Πάρκο της Τεχεράνης, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται και από τη σύζυγό του Μπ. Μπαζιάνα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν, με στόχο να γίνει η Ελλάδα «η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου, Μ. Σαφαρίνια, τόνισε ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της τεχνολογίας. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και, παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ιράν.

Πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη
Χθες, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Εσφαχάν, που θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, όπου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ξεναγήθηκε στα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, ενώ είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά και τα φημισμένα περσικά χαλιά

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον Ιρανό πρόεδρο Χ. Ρουχανί και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί μια σειρά από συμφωνίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στην ενέργεια, στον κατασκευαστικό τομέα, στη διαχείριση υδάτινων πόρων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στον χρηματοπιστωτικό και αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία.

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και για τη διμερή συνεργασία, με στόχο τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Με μαντίλα η Μπέτυ στο Εσφαχάν
Στα σπάνιας ομορφιάς αρχιτεκτονικά μνημεία της ιστορικής πόλης Εσφαχάν (ή Ισπαχάν, όπως ήταν γνωστή παλαιότερα) ξεναγήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μαζί με τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία τον συνοδεύει στη διήμερη επίσκεψή του στο Ιράν. Το πρωθυπουργικό ζεύγος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά και τα ξακουστά περσικά χαλιά, ενώ η Μπ. Μπαζιάνα είχε καλυμμένα τα μαλλιά της με μαντίλα, όπως υπαγορεύει ο ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες στο Ιράν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το