Πολιτισμός

Στρατηγικές γονιών για τα στάδια ανάπτυξης παιδιών

Πολλές είναι οι απορίες που ζητούν απάντηση σε ό,τι αφορά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Εξίσου μεγάλη είναι και η βιβλιογραφία που ασχολείται με τα ανάλογα θέματα.
Αυτό που πρωτίστως όμως απασχολεί όλους τους σημερινούς, αλλά και μελλοντικούς γονείς, πέρα από το κομμάτι των συνεχών ιατρικών ελέγχων, είναι η πορεία και η εξέλιξη της εγκυμοσύνης και αργότερα εξεύρεση στρατηγικών για να βοηθήσουν στην ομαλή νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.
Η σημερινή στήλη φιλοξενεί βιβλία – εγχειρίδια με επιστημονική βάση και εξαιρετικά καλαίσθητη εικονογράφηση σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και βιβλία που αφορούν στο μεγάλωμα των παιδιών. Από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μέχρι και τον τοκετό, το συνεχώς αναπτυσσόμενο μητρικό (και πατρικό) ένστικτο, το ημερολόγιο του μωρού, τον δανέζικο τρόπο διαπαιδαγώγησης που θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους, μέχρι και το αλφαβητάρι του νέου γονιού για να γίνει «καταπληκτικός», οι επιλογές σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξούν να γίνουν ευαγγέλια, αλλά οδηγοί και βοηθοί των νέων γονιών (και παππούδων) στον υπέροχο δρόμο της κυοφορίας, της υποδοχής, αλλά και της διαπαιδαγώγησης του νέου μέλους της οικογένειας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το τιμόνι οφείλουν να το έχουν στα χέρια τους πρώτα από όλους τους άλλους, σταθερά και ισορροπημένα μοιρασμένο, οι δυο γονείς.
Άλλωστε, όπως είπε και η Elizabeth Stone: «Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα…».

Ιάκωβος Μαρτίδης, «Το μήλο πάνω από τη μηλιά» – το αλφαβητάρι του «καταπληκτικού» γονιού, Αρμός, 336 σελ.
Η ματιά του διακεκριμένου Έλληνα ψυχιάτρου κ. Μαρτίδη δυο χρόνια μετά από το επίσης επιτυχημένο βιβλίο του «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά».
Το βιβλίο αυτό «εκπαιδεύει» και βοηθά αποτελεσματικά τους γονείς να χτίσουν μία τρυφερή και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους. Τους βοηθάει να αναθρέψουν παιδιά υπεύθυνα, χαρούμενα, συνεργάσιμα, ανεξάρτητα, προσφέροντάς τους ό,τι χρειάζονται για να ζήσουν μια ζωή με πληρότητα.
Να βιώνουν καθημερινά τo ευ ζην.

Daniel N. Stern, Nadia Bruschweiler – Stern «Μια μητέρα γεννιέται» (Πώς η εμπειρία της μητρότητας σε αλλάζει για πάντα). Μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου, πρόλογος: Γιάννης Ζέρβας, Άγρα, 277 σελ.
Ο διάσημος ψυχίατρος Ντάνιελ Στερν ένωσε τις δυνάμεις του με την παιδίατρο και παιδοψυχίατρο Νάντια Μπρούσβαϊλερ-Στερν και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Άλισον Φρήλαντ, για να αποδώσει με θαυμάσιο τρόπο την ψυχολογία της νέας μητέρας και να επικυρώσει με κατανόηση και αποδοχή τα αντιφατικά συναισθήματα που συνοδεύουν τα πρώτα στάδια της μητρότητας. Πρόκειται για ένα βιβλίο αναφοράς για τις νέες μητέρες, τεκμηριωμένο με πολυάριθμα ερευνητικά παραδείγματα και τα προσωπικά σχόλιά τους, στο οποίο εξετάζονται επίσης ζητήματα όπως η επιστροφή της μητέρας στην εργασία, η πατρότητα, η πρόωρη γέννηση και η υιοθεσία.
Μια καταγραφή για το πώς γεννιέται η μητρική ταυτότητα.

Ντάνιελ Τζ. Σίγκελ, M.D. & Τίνα Πέυν Μπράυσον, Ph.D, «Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του» (12 επαναστατικές στρατηγικές για να μεγαλώσετε παιδιά με ολοκληρωμένη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη), μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου, Πατάκης, 275 σελ.
Σε αυτό το πρωτοποριακό, πρακτικό βιβλίο, ο Ντάνιελ Τζ. Σίγκελ, νευροψυχίατρος και συγγραφέας του ευπώλητου Mindsight, και η ειδικός στη συμβουλευτική γονέων Τίνα Πέυν Μπράυσον, παρουσιάζουν μια επαναστατική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών μέσα από δώδεκα στρατηγικές-κλειδιά που προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου – και την ηρεμία των παιδιών.
Με ηλικιακά κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καθημερινών καβγάδων και με παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να εξηγήσετε αυτές τις έννοιες στα παιδιά σας, το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους, σας βοηθά στην καλλιέργεια μιας υγιούς συναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης.

Jessika Joelle Alexander /Iben Dissing Sandahl, «Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο», μετάφραση Σοφία Ανδριοπούλου, M.Sc, παιδοψυχολόγος, Διόπτρα, 180 σελ.
Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.
Σ’ αυτό βιβλίο παρουσιάζονται οι έξι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.
Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, αυτό το πολύτιμο βιβλίο υπόσχεται να βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

«Εγκυμοσύνη», πρακτικός οδηγός με συμβουλές και οδηγίες, Ψυχογιός, 256 σελ.
Περιλαμβάνει κεφάλαια, μήνα προς μήνα, που παρουσιάζουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τα στάδια ανάπτυξης του μωρού. Προσφέρει συμβουλές ώστε η μέλλουσα μαμά να τρέφεται σωστά, να αντιμετωπίζει τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης και να έχει την απαραίτητη σωματική και ψυχική υγεία, προκειμένου να απολαύσει κάθε στιγμή αυτής της θαυμαστής πορείας.
Περιέχει «οδηγό επιβίωσης» για τους μελλοντικούς μπαμπάδες, καθώς και όλες τις πρακτικές πληροφορίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι γονείς για να υποδεχτούν το μωρό τους.

«Η εγκυκλοπαίδεια της εγκυμοσύνης», Barratt Judy, Cross Claire, Steel Susannah, Ψυχογιός, 354 σελ.
Κορυφαίοι επιστήμονες απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σας για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα νεογέννητα – και εντυπωσιακές εικόνες σάς δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας. Δέκα αναλυτικά κεφάλαια καλύπτουν τα πάντα, από τη διατροφή, την άσκηση, την προγεννητική φροντίδα και τις πρακτικές προετοιμασίες, μέχρι την ανάπτυξη του εμβρύου, τον τοκετό, τον θηλασμό και πώς να αλλάξετε μια πάνα.
Από μικρές ανησυχίες μέχρι μεγάλες αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σας, εδώ θα βρείτε την πληροφόρηση και την καθοδήγηση που χρειάζεστε από επαγγελματίες, τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε.

«Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος», Heidi Murkoff & Sharon Mazel, Διόπτρα.
Εξετάζεται η εγκυμοσύνη κατά μήνα, από τον πρώτο μέχρι τον ένατο. Ενημερώνει βήμα προς βήμα για τον τοκετό, τη μεταγεννητική περίοδο.
Οι συγγραφείς (οι οποίες είναι όλες μητέρες) διατηρούν έναν ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο σε όλο το βιβλίο. Η συναισθηματική αυτή κατανόηση σε συνδυασμό με τις υπεύθυνες πληροφορίες του έχουν καταστήσει το βιβλίο σαν τη Βίβλο των υποψήφιων γονέων. Αυτός ο οδηγός αποτελεί παγκόσμιο διαχρονικό best seller. Αναθεωρούμενο σε κάθε έκδοση ώστε να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στην ιατρική, το «Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος» οδηγεί με καθησυχαστικό τρόπο τους αναγνώστες σ’ αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο της ζωής τους, μήνα προς μήνα. Περιλαμβάνει απαντήσεις στα πολλά γράμματα και ερωτήσεις που έθεσαν οι αναγνώστες των αρχικών εκδόσεων.

«Το σημειωματάριο της νέας μαμάς», εκδ. Ψυχογιός.
H Έιμι Ράνσομ είναι συγγραφέας και μητέρα τριών παιδιών. Ξεκίνησε το blog της, Surviving Motherhood, το 2013. Έχει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε μήνα και πάρα πολλούς ακόλουθους στο Facebook, το Instagram και το Twitter. Έχει γράψει για τη Telegraph, το GQ, το Scary Mommy, διάφορα περιοδικά για γονείς, ενώ συνεργάζεται τακτικά με την Huffington Post και το Mumsnet and Netmums. Έχει μιλήσει στο This Morning, το BBC News, το Sky News και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν στη μητρότητα και τις νέες μητέρες, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη και το «τέταρτο τρίμηνο».
Στο σημειωματάριο της νέας μαμάς υπόσχεται ότι θα εμπνεύσει και θα διασκεδάσει μήνα μήνα, καθώς θα μεγαλώνει το μωρό ο νέος γονιός. Και το βασικότερο: Θα υπενθυμίζει συνεχώς πόσο καταπληκτικός πατέρας και καταπληκτική μητέρα είναι.

Επιμέλεια
Χαριτίνη Μαλισσόβα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το