Άρθρα

Στρατηγικές ανάπτυξης: Οι Δήμοι των Β. Σποράδων και του N. Πηλίου

Του Λευτέρη Βιολέττα

Γενικός Διευθυντής
Ambrus International Consultants

Η χάραξη σωστής στρατηγικής ανάπτυξης των Δήμων, προϋποθέτει τον ορισμό, την κατανόηση, τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας από τη ματιά του εξωτερικού θεατή. Για να είναι μια στρατηγική ανταγωνιστική, σημαίνει ότι ένας ή περισσότεροι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες έχουν καλύτερες επιδόσεις από αντίστοιχους σε άλλους Δήμους με κοινά χαρακτηριστικά.
Οι παραγωγικοί τομείς ενός Δήμου, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός για τα τρία νησιά των Σποράδων και για τον Δήμο Ν. Πηλίου, είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας στις τοπικές οικονομίες. Αυτοί οι τομείς δεν κληρονομούνται ή προικίζονται, αλλά δημιουργούνται και αναπτύσσονται μέσα σ’ έναν Δήμο. Πολλές φορές, η σύγκλιση και η απόκλιση της τουριστικής οικονομίας για τα μέρη αυτά είναι ασαφείς, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής προοπτικής των Δήμων.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας Δήμος παρακρατεί απόλυτα ή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων Δήμων. Κι αυτό διότι υπάρχει πάντοτε το στοιχείο της δημιουργίας-δημιουργικότητας ενός νέου παράγοντα που οδηγεί τους Δήμους προς ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Με παραδείγματα, βλέπουμε ότι ο Δήμος Σκοπέλου δημιούργησε -ή εκμεταλλεύεται- τη χολιγουντιανή παραγωγή του Mamma Mia, ο Δήμος Αλοννήσου δημιούργησε -ή εκμεταλλεύεται- την ανάδειξη του υποβρύχιου μουσείου, ο Δήμος Ν. Πηλίου δημιούργησε -ή εκμεταλλεύεται- το μοναδικό τουριστικό κάλεσμα βουνό-θάλασσα. Την ίδια ώρα, δυστυχώς, ο Δήμος Σκιάθου δεν δημιουργεί -ή δεν εκμεταλλεύεται- το διαμάντι του τοπικού πλεονεκτήματος και τους όρους ανταγωνισμού που κάθε άλλος Δήμος της περιοχής καθιερώνει, και οδηγεί έτσι τις επιχειρήσεις σε μαρασμό και την οικονομία του σε ύφεση.
Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα, είναι οι συνθήκες ζήτησης, το μέγεθος της ζήτησης και η σταθερή στρατηγική του Δήμου. Οι τρεις από τους τέσσερις Δήμους της περιοχής, εκτός του Δήμου Σκιάθου, εμφανίζουν μέσα στην κρίση μια αξιοσημείωτη στοχοθέτηση σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες στόχων: κοινωνικοί στόχοι, στόχοι των ατόμων, επιρροή δημοτικού κύρους/προτεραιότητες, και τους στόχους των επιχειρήσεων και των ατόμων που αντικατοπτρίζονται στη φύση της δέσμευσης του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ανθρώπινων πόρων με την έννοια της κοινωνικής συνοχής.
Σίγουρα, ρόλο παίζουν επίσης δύο εξωγενείς καθοριστικοί παράγοντες: α) ο ρόλος της τύχης, η πιθανότητα δηλαδή κάποια εξωτερικά γεγονότα σε έναν Δήμο, όπως οι τεχνολογικές ασυνέχειες, οι μετατοπίσεις στις αγορές ή οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι αυξήσεις της διεθνούς ή περιφερειακής ζήτησης, οι πολιτικές αποφάσεις από ξένες κυβερνήσεις, οι πόλεμοι και οι πανδημίες, και β) ο τρόπος που οι κυβερνήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες των παραγόντων μέσω επιδοτήσεων, πολιτικών προσανατολισμένων προς τους Δήμους και πολιτικών για την εκπαίδευση, τα πρότυπα προϊόντων σε τοπικό επίπεδο ή κανονισμούς που κατευθύνουν τις ανάγκες των αγοραστών.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να μελετηθεί η ιστορία που επωάζει τη δημοτική ανάπτυξη, δεδομένου ότι χαράζει τους συγκεκριμένους παράγοντες που παρέχουν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η προσπάθεια που κάνουν οι τρεις από τους τέσσερις Δήμους, όπου επιδιώκουν να προωθήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Αντίθετα, η διοίκηση του Δήμου στο τοπικό διαμάντι που λέγεται Σκιάθος, δεν φαίνεται να ακολουθεί στην παρούσα φάση και, ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναβαθμίσουν από μόνες τους ενεργά την παραγωγική βάση τους ενισχύοντας τα πλεονεκτήματα τους και αντισταθμίζοντας τα μειονεκτήματα και την κακή στρατηγική της δημοτικής διοίκησης.
Με λίγα λόγια, σε μια σχετική σύγκριση του ρυθμού και του τρόπου ανάπτυξης, οι Δήμοι Ν. Πηλίου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, όπως φαίνεται από την πορεία και τους αριθμούς, εκμεταλλεύονται εξαιρετικά τις συνθήκες κρίσης και τα χαρακτηριστικά τους και δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ ο -πρώην- πλέον ανταγωνιστικός Δήμος Σκιάθου, βρίσκεται σε κάθετη πτωτική πορεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το