Τοπικά

Στους δρόμους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: “Έκτρωμα” το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία στην παραλία του Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι που αντιτίθενται στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ αλλά και στη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Πανό μπροστά από το Πανεπιστήμιο σήκωσε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές των τμημάτων Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής στο Τμήμα Γεωπονίας Δημήτρης Νόκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ως έκτρωμα. «Θέλουν να εφαρμόσουν πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου στους φοιτητές, κάμερες κλειστού κυκλώματος σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους και αλλαγή στην πρόσβαση στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι εγκληματίες δεν είναι οι φοιτητές πως οι φοιτητές ζητούν να ανοίξουν άμεσα οι σχολές τους. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη λειτουργία τους και δεν δηλώνει καν την πρόθεση να ανοίξουν οι σχολές μας. Μέσα σε αυτό το διάστημα φέρνει και αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Θέλουμε χρήματα για να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας με μέτρα προστασίας, να μην καταθέσει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση που έχει στόχο την τρομοκράτηση με διαγραφές φοιτητών και στην ουσία φοιτητοδικία» δήλωσε ο κ. Νότας και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τον αριθμό των εισακτέων και να τους προωθήσει σε ιδιωτικά κολλέγια και σχολές κατάρτισης.

O πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Δημήτρης Μαριετάκης τόνισε ότι η παράσταση διαμαρτυρίας έχει συμβολικό χαρακτήρα ενάντια στο νομοσχέδιο. «Βάζει περισσότερα εμπόδια στην εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, εντείνει την καταστολή με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και διαγράφει φοιτητές που για πολλούς λόγους καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Οι φοιτητές αυτοί είναι κυρίως άνθρωποι που εργάζονται και η κυβέρνηση έρχεται να τους πετάξει έξω από τα πανεπιστήμια» δήλωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι ενώ τα πανεπιστήμια στενάζουν από την έλλειψη χρηματοδότησης, η κυβέρνηση βρήκε αμέσως 30 εκ. ευρώ για να προσλάβει 1000 αστυνομικούς με στόχο όχι να προστατεύσει την ασφάλεια αλλά κυρίως για την προστασία της επιχειρηματική δράσης των πανεπιστημίων. «Σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί σαν επιχείρηση με εμπόρευμα τη μόρφωση δεν χωράνε αγώνες για δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτούς τους αγώνες έρχεται να καταστείλει η πανεπιστημιακή αστυνομία» ανέφερε ο κ. Μαριετάκης.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε και η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας Μαρία Πλαγερά. «Συμπαραστεκόμαστε στους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η κυβέρνηση προφασιζόταν ότι δεν είχε χρήματα για να κάνει μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Οι καθαρίστριες, έναν χρόνο μετά, είναι ακόμη απολυμένες ενώ είχαν δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλαμβάνονταν μέσω ΑΣΕΠ» δήλωσε. Σύμφωνα με την κ. Πλαγερά 30 καθαρίστριες παραμένουν χωρίς εργασία, έχει λήξει το επίδομα ανεργίας και οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση έμειναν στα λόγια. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, την καθαριότητα στα πανεπιστήμια έχει εργολάβος και αναζητείται τρόπος για να πληρωθεί.

Την ίδια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η παράσταση διαμαρτυρίας, δεκάδες φοιτητές άλλων τμημάτων έκαναν πορεία στην παραλία του Βόλου, με κατάληξη το Πανεπιστήμιο. Με πανό και με συνθήματα «έξω η αστυνομία από τις σχολές» ζήτησαν να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο, να σταματήσουν οι ταξικοί αποκλεισμοί και να δοθούν λεφτά για την παιδεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το