Τοπικά

Στους 25.000 οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια – Γενική συνέλευση στον Βόλο, παρουσία του προέδρου της ΟΕΦΕ

Προσφέροντας τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες πανελλαδικά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αποτελούν σημαντικό πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας προσπαθώντας παράλληλα να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση.
Τα ζητήματα, όπως οι αδειοδοτήσεις με τις συνεχείς αλλαγές, το νέο εξεταστικό σύστημα, τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου εκπαιδευτικών φροντιστών Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο προχθές Σάββατο στα γραφεία της ΟΕΒΕΜ παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) κ. Γιάννη Βαφιαδάκη.

Η απερχόμενη πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ. Ιωάννα Βεδουρά ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε η εκλογοσπολογιστική συνέλευση ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου την Κυριακή 7 Απριλίου οι οποίες διεξάγονται ανά τρία χρόνια. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Γιάννης Βαφιαδάκης ο οποίος πάντα δίνει το «παρών». Έχουμε πολλά ανοικτά ζητήματα, όπως με το νέο εξεταστικό σύστημα και το νέο Λύκειο, νομοσχέδια που αφορούν στα φροντιστήρια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Γιάννης Βαφιαδάκης αναφέρθηκε στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ισχύει από του χρόνου λέγοντας πως «το νέο σύστημα είναι ουσιαστικά μια επαναφορά των δεσμών, άρα γυρίζουμε 25 χρόνια πίσω. Το νέο εξεταστικό σύστημα δεν έχει λάβει υπόψη τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας και τα πετυχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Αντιθέτως μάς επαναφέρει σε ένα σύστημα που ίσχυε στη δεκαετία του ’80».

Ερωτηθείς, αν το φροντιστήριο επηρεάζεται από το νέο εξεταστικό σύστημα, απάντησε πως «το φροντιστήριο είναι ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές συστημάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει τη δική του αυτόνομη εκπαιδευτική πορεία».
Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των αδειοδοτήσεων των φροντιστηρίων λέγοντας πως «ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας ζητούν αχρείαστα δικαιολογητικά, ενώ σε διάφορα θέματα οι δημόσιες υπηρεσίες δεν συνεργάζονται η μία με την άλλη, με αποτέλεσμα εμείς να βρισκόμαστε στη μέση και να ταλαιπωρούμαστε απίστευτα».
Ο κ. Βαφιαδάκης επισήμανε πως «τα φροντιστήρια πανελλαδικά που έχουν λάβει τη σχετική άδεια και έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΕΠ από το 2014, ανέρχονται στα 2.500-3.000 τα οποία απασχολούν 25.000 εκπαιδευτικούς».

Για τα δίδακτρα επισήμανε πως οι τιμές είναι είτε σταθερές είτε πτωτικές, ενώ πάντα τα φροντιστήρια έχουν την κοινωνική πρόνοια για ευαίσθητες κατηγορίες μαθητών.
Για την παραοικονομία και παραπαιδεία ο κ. Βαφιαδάκης είπε πως «πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ώστε να μην υπάρχει η φοροδιαφυγή η εισφοροδιαφυγή, ενώ περνιέται και λάθος μήνυμα στους μαθητές».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «συνολικά οι μαθητές που κάνουν μαθήματα στα αδειοδοτημένα φροντιστήρια ξεπερνούν τους 150.000. Υπάρχει μια μικρή μείωση μέσα στην περίοδο της κρίσης που σχετίζεται με το δημογραφικό, αλλά και με την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να στηρίξουν τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει αποφασιστικά τις οικογένειες από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Βέβαια ανέκαθεν τα φροντιστήρια λειτουργούσαν ως εξισορροπητικός παράγοντας και απευθύνονταν στις λαϊκές οικογένειες βοηθώντας τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις και να προχωρήσουν στη ζωή τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το