Τοπικά

Στους δρόμους ζουν πάνω από 100 άνθρωποι στο Βόλο

astegos12

Μία νεαρή γυναίκα, νηπιαγωγός στο επάγγελμα εδώ και 15 χρόνια, που όμως δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να βρει εργασία παρά τις προσπάθειές της, είναι ανάμεσα στους αστέγους που φιλοξενεί ο ξενώνας του Δήμου Βόλου. Η Μαριάνθη Ζαφειρέλια είναι μόνη στον κόσμο και από τις 23 Δεκεμβρίου 2014 βρίσκεται στον ξενώνα, ως η μόνη της λύση για να μην κοιμάται στο δρόμο. Μαζί με άλλα 25 άτομα του ξενώνα τονίζει πως το Κράτος πρέπει να δείξει ευαισθησία στους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, δίνοντας οικονομική ενίσχυση και προτεραιότητα για την εξεύρεση εργασίας.

Συμμετέχει στην επιτροπή των αστέγων του ξενώνα Βόλου, μαζί με τον κ. Τάκη Τριανταφυλλάκο και υπογραμμίζει πως στο δρόμο βρίσκονται πάνω από 100 άτομα. «Το καλοκαίρι κοιμούνται στα παγκάκια, ή σε ανοικτούς χώρους, ενώ το χειμώνα αναζητούν προσωρινή φιλοξενία σε φίλους γι’ αυτό και δεν τους βλέπουμε στο δρόμο. Αρκετοί κοιμούνται κάτω από γέφυρες» αναφέρει – μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφυλλάκος. Το πιο θλιβερό ίσως στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι άστεγοι είναι ηλικίας από 25 – 45 ετών. Για τους εργαζόμενους στον ξενώνα μιλούν με τα καλύτερα λόγια. «Η εξυπηρέτηση είναι άψογη. Κάνουν ό,τι  μπορούν. Όμως η φιλοξενία στον ξενώνα δεν είναι για πάντα. Το ζητούμενο είναι να βρούμε εργασία, να βοηθηθούμε με επιδότηση ενοικίου μέχρι να σταθούμε στο πόδια μας» υπογραμμίζουν.

Στον ξενώνα Βόλου φιλοξενούνται σήμερα 25 άτομα. Μπορεί να έχουν εξασφαλίσει στέγη και τροφή, όμως τους λείπουν πολλά. Πάνω απ’ όλα τους λείπει η κανονική ζωή. Αρκετοί έχουν ψυχολογικά προβλήματα που η δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. «Χρειάζεται συνολική υποστήριξη» επισημαίνουν και καταθέτουν ένα πλαίσιο αιτημάτων.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά την περίπτωση αστέγου στο Βόλο, ο οποίος κοιμάται στο δρόμο εδώ και ενάμιση χρόνο και διαθέτει μόνο ένα υπνόσακο.

Όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλάκος, τα αιτήματα έχουν δοθεί στη δημοτική Αρχή από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και τρεις μήνες δεν έχει συζητήσει το θέμα. Αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση τόνισε πως «δίνει ψίχουλα, από τα ψίχουλα» και πρόσθεσε ότι, αν και είχαν ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό κ. Φωτίου, αυτή δεν έγινε. «Από όσα γνωρίζω δεν υπάρχει στην Αθήνα επιτροπή αστέγων που να εκθέτει τα θέματα στην κυβέρνηση. Είναι ανάγκη Αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση με τα απαραίτητα κονδύλια, μέσα, υλικά και προσωπικό σε όλες τις κοινωνικές δομές να στηρίζουν όλον τον κόσμο που υποφέρει και βρίσκεται σε κατάσταση ένδειας» τόνισαν.

Καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει άμεσα το πλαίσιο των αιτημάτων τους, που επικεντρώνεται στα εξής:

Βελτίωση των σημερινών συνθηκών διαμονής, ιδιαίτερα των οικογενειών με μικρά παιδιά για να πληρούνται οι ανθρώπινοι κανόνες διαβίωσης. Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ενταξη στα προγράμματα διανομής δωρεάν τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, ιδιαίτερα στα παιδιά, μέσα από τις δομές δημόσιας υγείας με την πρόσληψη κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, αποκλειστικής απασχόλησης στις κοινωνικές δομές για τους ανέργους και αστέγους. Δωρεάν πρόσβαση των παιδιών των ανέργων και αστέγων σε δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εδώ η κ. Ζαφειρέλια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μητέρα της ήταν δημοτική υπάλληλος, είχε «κτυπήσει» την πόρτα όλων των Δημάρχων του Βόλου ζητώντας μία θέση – οποιαδήποτε- σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό. Χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ακόμη ζητούν: «Πάγωμα» των οφειλών σε τραπεζικά δάνεια και σε άλλους οργανισμούς και την κατάργηση των προσαυξήσεων και προστίμων. Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων, των οικογενειών τους και των παιδιών τους.

Οι άστεγοι διεκδικούν επιδότηση ενοικίου 250 ευρώ το μήνα για να έχουν το δικό τους χώρο, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μέχρι να ορθοποδήσουν.

Δυστυχία η κάθε μέρα

 

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζήσω έτσι. Τελειώνοντας τις σπουδές μου είχα φανταστεί μία άλλη, κανονική ζωή. Όμως όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Ζούσα εδώ στη Νεάπολη. Τώρα δεν έχω οικογένεια, ούτε σπίτι» λέει η νεαρή νηπιαγωγός. Εχει, όπως και άλλοι άστεγοι, μηδενικό πόρο για να ζήσει.

Αναφερόμενοι στο 24ωρο του φιλοξενούμενου στον ξενώνα, τόσο ο κ. Τριανταφυλλάκος όσο και η κ. Ζαφειρέλια ανέφεραν πως είναι «οδυνηρό» και «ψυχοφθόρο». «Δεν έχεις τι να κάνεις. Βγαίνεις έξω, περπατάς, αναζητάς εργασία. Απογοητεύεσαι και επιστρέφεις στον ξενώνα. Ευτυχώς, έχουμε δημιουργήσει με την βοήθεια του προσωπικού ένα μικρό χώρο ψυχαγωγίας. Πολύ δύσκολη είναι η καθημερινότητα για τα παιδιά. Δεν έχουν τις δυνατότητες που πρέπει για παιδιά της ηλικίας τους. Η κάθε μας μέρα είναι γκρίζα και άχαρη» τονίζουν με έμφαση.

Ζητούν από το Κράτος να ασχοληθεί με τους φτωχούς ανθρώπους. Να δώσει χρήματα για να τους στηρίξει. Θεωρούν θετική η εξαγγελία πως θα δοθούν 2 δις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Αρκεί τα χρήματα αυτά να δοθούν για αυτό το σκοπό» λένε.

Και καταλήγουν, εκλιπαρώντας τη δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με τα αιτήματά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το