Κόσμος

Στους 4.317 οι νεκροί στον ακήρυχτο πόλεμο της Ουκρανίας

Ultra right party supporters rally near Ukrainian parliament in Kiev

Τουλάχιστον 4.317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.921 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση.Ο απολογισμός αυτός των θυμάτων από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους φιλορώσους αυτονομιστές συντάχθηκε από κοινού από τους παρατηρητές της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση και ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Εξάλλου, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου δεν έχει σταματήσει τη βία καθώς αυτές τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, καθημερινά υπήρξαν κατά μέσον όρο 13 νεκροί που συνολικά ανέρχονται σε 957 νεκρούς μέχρι σήμερα, αναφέρει ο Επίτροπος σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία εξαιτίας των συγκρούσεων αυξήθηκε από 275.489 που ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου σε 466.829 στις 19 Νοεμβρίου.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να καταβάλουν μία πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης κρίσης με ειρηνικό τρόπο και με τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο αλ Χουσέιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες αυτές οργανώσεις ευθύνονται για βασανισμούς, εκτελέσεις, βιασμούς, μυστικές κρατήσεις και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.

«Αυτές οι παραβιάσεις είναι συστηματικές και ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανακοίνωσε η Αρμοστεία αφήνοντας την τελική αξιολόγηση για τη φύση αυτών των εγκλημάτων στα εθνικά και στα διεθνή δικαστήρια.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το