Κόσμος

Στους 281 ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό

Pictures Of The Week Photo Gallery

Στους 281 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, με τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων να «ξεθωριάζουν».

Τρεις μέρες μετά τον φονικό σεισμό, ειδικά σκυλιά των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν την αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 388 άτομα, εκ των οποίων οι 40 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, δίχως εστία φαίνεται πως βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη τα ξημερώματα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.050 μετασεισμοί.

Όπως, πάντως, δηλώνει ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότζι, του χωριού που κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τον χάρτη, «θα χρειαστεί ένα θαύμα» για να εντοπιστεί κάποιος ζωντανός τέσσερα 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αν και ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ξεκάθαρος ο Πιρότζι υποστηρίζει ότι μόνο στο Αματρίτσε εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

 Italy Quake

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές, έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.

Ήξεραν ότι θα αφανιστεί το Αματρίτσε αν γινόταν σεισμός

Αποκάλυψη-βόμβα για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Αματρίτσε κάνει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ανέλθει στους 281 ανθρώπους και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια έχουν πλέον εξανεμιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και έγγραφα που παρουσιάζει, στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, προβλέπονταν η καταστροφή και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.

«Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν» αναφέρει ο συντάκτης. Οπως γράφει, οι κίνδυνοι ήταν ορατοί «ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους».

Κι ενώ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε  πως τα περισσότερα κτίσματα ήταν «μεσαιωνικά», όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της L’espresso, τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν τον 20° αιώνα.

«Οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα». Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων επηρεάζει την ευπάθεια των κτισμάτων με «πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

Αλλον έναν κίνδυνο που επισημαίνει, είναι αυτόν των στενών δρόμων. «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο όντως καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες. Οπως αναφέρει η L’ espresso ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το