Τοπικά

Στους 1580 οι ωφελούμενοι από τις κοινωνικές δομές του Βόλου-Εκδήλωση για την τρίτη ηλικία

1668352

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων (1η Οκτώβρη), η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου (Τμήμα Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας), διοργανώνει εκδήλωση – παρουσίαση με θέμα «Άνθρωποι που όμορφα παλιώνουν». Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα «μυστικά» της μακροζωίας και την ποιότητα ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 10:30 στο ΚΗΦΗ Βόλου.

Στο πλαίσιο της ΚΕΠΚΑ λειτουργούν:

3 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ) (80 ωφελούμενοι) Το πρόγραμμα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Τα ΚΗΦΗ παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά κυρίως εστιάζουν στην ενίσχυση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων καθώς και στην καταπολέμηση των συνεπειών του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα ΚΗΦΗ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ αποτελούν χώρους που μπορούν οι ηλικιωμένοι να ζήσουν την ανθρώπινη ζεστασιά, την επαφή με τους συνομηλίκους, την κοινωνική υποστήριξη και την ψυχαγωγία.

Πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (800 ωφελούμενοι) με στόχο την παραμονή των ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, στην εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με ηλικιωμένο μέλος, στην αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας. Το πρόγραμμα παρέχει οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, άτομα με αναπηρία άνω των 50%, ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, μοναχικούς ηλικιωμένους, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μεγίστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία. Το πρόγραμμα διέπεται από τις αναγνωρισμένες ειδικές αρχές, που αναφέρονται στους ηλικιωμένους. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διασφάλιση των παρακάτω δικαιωμάτων: Να διαβιούν οι ηλικιωμένοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να υποστηρίζονται ώστε να διατηρούν την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και την αυτάρκειά τους, να απολαμβάνουν υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, που τους εξασφαλίζουν υγεία και ποιοτική διαβίωση.

Προγράμματα θεραπευτικής άσκησης (200 ωφελούμενοι ανά έτος από τους οποίους 40% είναι γυναίκες τρίτης και τέταρτες ηλικίας). Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης λειτουργούν με φυσικοθεραπεύτρια και επίβλεψη ιατρού και έχουν ως στόχο την καθυστέρηση της φυσιολογικής φθοράς του μυϊκού ιστού, την αύξηση της μυϊκής δύναμης, τη βελτίωση της ευκαμψίας και την καθυστέρηση της εμφάνισης της οστεοπόρωσης συμβάλλοντας στην πρόληψη ατυχημάτων και καταγμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα του ασκουμένου να απολαμβάνει την ζωή του χωρίς το άγχος της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης.

Προγράμματα συμβουλευτικής υγείας που υλοποιούνται από ιατρό, ψυχολόγο, νοσηλεύτρια, φυσικοθεραπεύτρια και έχουν ως στόχο να διατηρήσουν οι ωφελούμενοι την καλή κατάσταση και την νεανική βιολογική ηλικία ως τα βαθιά γεράματα, συμβουλεύοντας τους να μην παραμελούν τις περιοδικές προληπτικές εξετάσεις, την απαρέγκλιτη τήρηση των θεραπειών σε περίπτωση ύπαρξης ασθενειών, την διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων από τους ιδίους και τα μέλη της οικογένειας τους.

Προγράμματα πνευματικής άσκησης (500 ωφελούμενοι) Τα προγράμματα πνευματικής άσκησης βοηθούν στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου των ηλικιωμένων και συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας και της κατάθλιψης. Η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες (διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια, σταυρόλεξα), η συμμετοχή σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης (χορωδία, χορός, συμμετοχή σε εκδρομές) βοηθούν στο «ξύπνημα» του μυαλού και στην ανάκτηση της χαμένης ζωντάνιας.

Πληροφορίες για τα προγράμματα και τις δράσεις:

  • Κοινωνικό Κέντρο Νεάπολης, τηλ 2421091761
  • ΚΗΦΗ Βόλου, τηλ 2421035578

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το