Τοπικά

Στους 1.600 οι εισακτέοι στον Βόλο

Στους 2.420 ανέρχονται οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που είχε ζητήσει τη μείωση των εισακτέων μέχρι και 40% σε σχέση με τον αριθμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Και ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για να εκπαιδευτούν οι 2.500 και πλέον πρωτοετείς εισακτέοι, καθώς στους 2.420 θα πρέπει να υπολογιστούν και άλλοι 200-300 φοιτητές που θα εγγραφούν μέσω άλλων κατηγοριών στα 18 Τμήματα.

 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως από τους 2.420 εισακτέους οι 1.600 φοιτητές θα σπουδάσουν στον Βόλο και άλλοι 400 στα δύο Τμήματα της Λαμίας, ενώ οι υπόλοιποι 400 εισακτέοι μοιράζονται στις άλλες τρεις θεσσαλικές πόλεις.
Πιο αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων σε καθένα από τα 18 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχει ως εξής: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης 160, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης 140, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής 110, Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 105, Οικονομικών Επιστημών 205, Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος 140, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος 160, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης 90, Μηχανολόγων Μηχανικών 110, Πολιτικών Μηχανικών 100, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 110, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 170, Ιατρικής 80, Κτηνιατρικής 80, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας 100, ΤΕΦΑΑ 160, Πληροφορικής 230, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική 170.

 
Ο πρύτανης κ. Γιώργος Πετράκος τόνισε πως «είχαμε ζητήσει και φέτος, όπως το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, να μειωθεί αρκετά ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών, επειδή δεν διαθέτουμε τις απαιτούμενες σε ποσότητες κτιριακές υποδομές για εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας. Ενδεικτικά υπάρχουν αίθουσες στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, στις οποίες οι φοιτητές δεν χωρούν για να καθίσουν όλοι στα έδρανα. Εντούτοις το υπουργείο έλαβε τις δικές του αποφάσεις και όρισε τον ίδιο αριθμό εισακτέων με πέρυσι και πρόπερσι με εξαίρεση κάποιες πολύ μικρές διαφοροποιήσεις. Πάντως εμείς θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπαιδεύουμε τους φοιτητές με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, ώστε να βγουν άξιοι επιστήμονες».

 
Πάντως υπάρχουν τμήματα, όπως το Οικονομικό, που έχει συνολικά πάνω από 1.000 φοιτητές και δημιουργούνται διάφορα ζητήματα.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ανέφερε πως «εμείς ζητάμε 120 αντί για 205 φοιτητές που ορίζει το υπουργείο και οι οποίοι με τις προσθέσεις από τις διάφορες κατηγορίες φτάνουν τους 230. Μάλιστα λόγω της έλλειψης μεγάλων αμφιθεάτρων, αναγκαζόμαστε στα πρώτα έτη να σπάζουμε τα Τμήματα στα δύο και οι φοιτητές κάνουν το ίδιο μάθημα δύο φορές».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το