Τοπικά

Στους 1.000 τόνους η παραγωγή κάστανου στο Αν. Πήλιο “Θ”

Σ23 Φ2 δισ (1)

Στους 1.000 τόνους ανήλθε η παραγωγή κάστανων στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου φέτος και όλες σχεδόν οι ποσότητες προωθήθηκαν στην αγορά. Πολλοί παραγωγοί αντικαθιστούν πλέον τις μηλιές με τις καστανιές που έχουν σίγουρο και καλό κέρδος. Στο πλαίσιο αυτό με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 15η γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι παρουσία πολλών ντόπιων και επισκεπτών.
Η γιορτή ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε χθες, ενώ παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες του Σαββάτου με τη βροχόπτωση και τον δυνατό αέρα, πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα εγκαίνια έναρξης με τις εισηγήσεις από αρμόδιους επιστήμονες.
Προχθές Κυριακή ο καιρός ήταν καλός και η πλατεία του Ξουριχτίου γέμισε από κόσμο. Οι παραγωγοί είχαν τοποθετήσει τους πάγκους με τα κάστανα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα και πρόσφεραν στους επισκέπτες ζεστά ψημένα κάστανα, γευστικό κρασί και χορταστικά εδέσματα που είχαν προετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού. Το όμορφο κλίμα διανθίστηκε από το χορευτικό αποτελούμενο από μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους με τις χορευτικές τους ικανότητες υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου τους.

Σ23 Φ1 δισ
Στη συνέχεια οι ντόπιοι και οι επισκέπτες απόλαυσαν το παραδοσιακό φαγητό μέσα στην όμορφη πηλιορείτικη ατμόσφαιρα της φύσης.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξουριχτίου κ. Κώστας Νάνος τόνισε πως «με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 15η γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι προσελκύοντας για ακόμη μια χρονιά πλήθος επισκεπτών που απόλαυσαν τα όμορφα παραδοσιακά προϊόντα μας και διασκέδασαν. Η γιορτή διοργανώθηκε από την Τοπική Κοινότητα, ενώ είχαμε τη στήριξη του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου σε διάφορα θέματα».
Αναφερόμενος στην παραγωγή κάστανου τόνισε με την ιδιότητα του παραγωγού αλλά και του εμπόρου πως φέτος οι συνολικές παραγόμενες ποσότητες κάστανου σε όλο το Ανατολικό Πήλιο, άγγιξαν το 1.000.000. Οι μισές και πλέον ποσότητες παρήχθησαν στο Ξουρίχτι το οποίο αποτελεί και καστανοχώρι. Βέβαια φέτος η παραγωγή κάστανου ήταν μειωμένη από πέρυσι μέχρι και 50% και γι’ αυτό έπαιξαν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο τμήμα της παραγόμενης ποσότητας προωθήθηκε στην Ιταλία, καθώς η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα στην καλλιέργεια της καστανιάς, με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη από εισαγωγές. «Βέβαια έχουμε τον προβληματισμό ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι εξαγωγές προς Ιταλία σταδιακά θα μειώνονται, και θα πρέπει να προωθήσουμε τις ποσότητες στην Ελλάδα, όπου δεν ξέρουμε, αν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση».

Σ23 Φ3 δισ
Από την πλευρά του έτερος καστανοπαραγωγός, ο κ. Κ. Νάνος, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κάστανου στο Ανατολικό Πήλιο έχει αυξηθεί μέχρι και 50%. Το κάστανο έχει πολύ καλό κέρδος, χρειάζεται λιγότερα ραντίσματα από τα μήλα και γενικά είναι πιο εύκολη καλλιέργεια. Αυτοί είναι και οι λόγοι που παραγωγοί από το ανατολικό Πήλιο αφήνουν τις μηλιές και ξεκινούν να καλλιεργούν τις καστανιές ή αξιοποιούν τα εγκαταλειμμένα κτήματα».
Η μέση τιμή πώλησης του ενός κιλού κάστανου είναι γύρω στα τρία ευρώ.
Μεταξύ των παραγωγών είναι και αλλοδαποί που πλέον ζουν χρόνια στο χωριό, όπως ο Ακίμ που βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια. Προχθές Κυριακή στη γιορτή είχε αναλάβει το ρόλο του ψήστη των κάστανων. Τα ψημένα κάστανα, προσφέρονταν σε σακουλάκια στους επισκέπτες για να απολαύσουν τον καρπό της φύσης.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν με την υπόσχεση από τους αρμόδιους ότι και του χρόνου θα είναι εκεί, στην πλατεία του Ξουριχτίου, για να υποδεχθούν τον κόσμο και να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το