Οικονομία

Στουρνάρας: Υποφέρουμε από έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στο λαό

Τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από τα μνημόνια μέχρι σήμερα, εντόπισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε λόγο για έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο. «Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.

«Κάνουμε πολλές συζητήσεις, κι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει εμάς τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από εμάς, βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία. Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό. Η δική μου απάντηση είναι: «Θεσμοί». Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ποια είναι τα κύρια προβλήματα της Ευρωζώνης σήμερα, απάντησε: Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματική νομισματική ένωση αν δεν έχεις και κάποιας μορφής πολιτική ένωση. Εμείς λεγόμαστε ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ένωση) αλλά είμαστε μόνο νομισματική ένωση, όχι και οικονομική. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Παλεύουμε να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη, για να ολοκληρωθεί, πρέπει να γίνει κάποτε μιας μορφής ομοσπονδία. Βεβαίως αποδέχομαι ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές ως προς αυτό το σημείο. Έχουμε ακόμα να καλύψουμε μεγάλη απόσταση.

Πηγή: iefimerida

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Αυξημένη θεσμική υποχρέωση των υπουργών να ψηφίσουν το νομοσχέδιο

«Ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον συμμετέχουν σε αυτό…

11 Ιανουαρίου 2024

Κίνδυνος νούμερο 1 η παραπληροφόρηση την επόμενη διετία

Ζοφερές προοπτικές για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη προαναγγέλλει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού…

11 Ιανουαρίου 2024

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου στην Αγριά – Αχ. Μπέος: Θα πάρουμε τα μπάζα και θα κοινοποιήσουμε το κόστος στον ΟΣΕ

Ο Δήμος Βόλου ξεκίνησε σήμερα την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου στην Αγριά με τα αρμόδια…

11 Ιανουαρίου 2024

Ο Γιουματζίδης πάλι διαιτητής στον αγώνα της Νίκης με την Κοζάνη

Τον ίδιο διαιτητή με τον πρώτο γύρο όρισε η ΚΕΔ/ΕΠΟ για την αναμέτρηση Κοζάνη-Νίκη, η…

11 Ιανουαρίου 2024

Βρετανικό Μουσείο: Ψάχνει διευθυντή με μισθό 250.000 ευρώ και αποστολή να «φέρει θετική αλλαγή»

Το Βρετανικό Μουσείο αναζητά νέο διευθυντή μετά την παραίτηση του Σερ Μαρκ Τζοουνς με αφορμή…

11 Ιανουαρίου 2024

Μηνύματα

Πλήθος μηνυμάτων κατέκλυσαν τα social media, μετά την είδηση της δολοφονίας του 33χρονου, από τον…

11 Ιανουαρίου 2024