Οικονομία

Στουρνάρας στο Reuters: Πρέπει να επιταχυνθεί η πώληση των «κόκκινων δανείων»

Μεγαλύτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του ζητήματος του τοξικού χρέους ζήτησε από τις τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που σε συνέντευξή του στο Reuters τόνισε ότι η πώληση των κόκκινων δανείων πρέπει να επιταχυνθεί.

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά στο στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν έως και 5,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων έως την αρχή του επόμενου έτους.

Οι τραπεζίτες περιγράφουν τα επισφαλή δάνεια ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», ένα τεράστιο πρόβλημα που πολλές φορές επισκιάστηκε από τις μακροχρόνιες μνημονιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Σε περίπτωση που οι τράπεζες πετύχουν το στόχο των 5,5 δισ. ευρώ αθροιστικά, τότε οι συνολικές πωλήσεις των «κόκκινων δανείων» θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Το Reuters τονίζει, όμως, ότι οι πωλήσεις αφορούν κυρίως δάνεια την αξία των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη απομειώσει σε μεγάλο βαθμό στους ισολογισμούς τους και δεν πρόκειται να επιφέρουν περαιτέρω ζημιές. Η πραγματική «πρόκληση» θα είναι όταν θα χρειαστεί να χειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το