Αθλητισμός

Στον Βόλο υποβρύχιο ράγκμπι γυναικών

Ένα ασυνήθιστο, αλλά κυρίως πρωτότυπο άθλημα, όπως είναι το υποβρύχιο ράγκμπι, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις κάτω από την επιφάνεια του νερού. Στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα «σπάργανα», αφού ο μοναδικός σύλλογος που ασχολείται με το σπορ αναγνωρίστηκε επίσημα μόλις πριν από μία τετραετία. Το τριήμερο 27-29 Ιουλίου ο Βόλος θα φιλοξενήσει δεκάδες αθλήτριες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του διεθνούς camp υποβρύχιου ράγκμπι που θα γίνει στο κολυμβητήριο «Ιάσων Ζηργάνος».
To προπονητικό camp διοργανώνεται από τον σύλλογο «Φυσαλίς», που έχει έδρα την Αθήνα και το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να κάνει «άνοιγμα» στην ελληνική επαρχία, έπειτα από τις δύο προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις που έγιναν στην Αθήνα. Το κοινό του Βόλου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις υποβρύχιες «μονομαχίες» των αθλητριών που θα δώσουν το «παρών», αφού το Σάββατο 28/7 θα πραγματοποιηθεί δίωρος αγώνας επίδειξης.

Η ταμίας του συλλόγου «Φυσαλίς», κ. Βασιλική Κάππου, η οποία ασχολείται και η ίδια με το άθλημα από το 2013, είπε χαρακτηριστικά για την επικείμενη έλευσή της στον Βόλο: «Θα είναι περίπου 40 αθλήτριες από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ η πιο μακρινή συμμετοχή θα είναι από τη Σιγκαπούρη. Εκτός ελληνικών συνόρων το υποβρύχιο ράγκμπι, που ξεκίνησε ως άσκηση άπνοιας, είναι σαφώς πιο διαδεδομένο. Ιδιαίτερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου διεξάγονται πιο οργανωμένα πρωταθλήματα, ενώ και η προπονήτριά μας θα έρθει από τη Σουηδία. Παίζει πολλά χρόνια, πάνω από 20 για την ακρίβεια. Δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα, θα έρθει αποκλειστικά για το camp, να αναλάβει τις προπονήσεις του τριημέρου».

Στο άκουσμα του αθλήματος, το πρώτο πράγμα που αναρωτιούνται όλοι είναι οι βασικοί κανόνες που διέπουν το υποβρύχιο ράγκμπι. Η Βασιλική Κάππου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το υποβρύχιο ράγκμπι παίζεται σε πισίνα με βάθος από 3,5 μέχρι 5 μέτρα. Στον απαραίτητο εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα βατραχοπέδιλα, οι μάσκες και οι αναπνευστήρες. Συνήθως έχουμε δύο 15λεπτα ημίχρονα. Έξι παίζουν βασικοί, άλλοι τόσοι είναι αναπληρωματικοί και γίνονται απεριόριστες αλλαγές. Ξεκινούν δύο τερματοφύλακες και ισάριθμοι αμυντικοί και επιθετικοί. Σ’ ένα τουρνουά γίνονται πολλά παιχνίδια, μέχρι και επτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, είναι σημαντικό να έχεις αλλαγές. Κάθε ομάδα έχει το καλάθι της στον πάτο της πισίνας. Στόχος της κάθε ομάδας είναι να σκοράρει την μπάλα, που είναι γεμισμένη με αλατόνερο, στο καλάθι της άλλης. Το υποβρύχιο ράγκμπι είναι μικτό, αφού μπορούν να παίξουν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Κάτω από την επιφάνεια του νερού γίνονται συναρπαστικά παιχνίδια, τα οποία μεταδίδονται με υποβρύχιες κάμερες. Έτσι, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί όλη τη δράση σε «ζωντανή» σύνδεση, σε μεγάλες τηλεοράσεις που τοποθετούνται στο κολυμβητήριο. Όπως ακριβώς θα πράξουμε και στον αγώνα επίδειξης της 28ης Ιουλίου στον Βόλο».

Όσο για τα στοιχεία που κάνουν τόσο συναρπαστικές τις «μάχες» στον πάτο της πισίνας; Η Βασιλική Κάππου είπε: «Για να παίξεις υποβρύχιο ράγκμπι, πάνω απ’ όλα χρειάζεται να διαθέτεις καλή φυσική κατάσταση. Αυτό το στοιχείο, όπως και η άπνοια, δηλαδή το κράτημα της αναπνοής μέσα στο νερό, βελτιώνονται μέσα από τη σκληρή δουλειά. Από εκεί και πέρα, το πιο δυνατό συναίσθημα που χαρίζει το υποβρύχιο ράγκμπι, είναι η καλλιέργεια της συνεργασίας και της ομαδικότητας μες στο παιχνίδι. Όταν βουτάς στο νερό, μαθαίνεις τον συμπαίκτη σου και ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο του. Το δέσιμο με την ομάδα είναι το παν. Είμαστε μία καλή παρέα. Το κλίμα ανάμεσά μας είναι εξαιρετικό και γι’ αυτό όσο περνούν τα χρόνια, γινόμαστε και περισσότεροι. Αυτή την περίοδο είμαστε ενεργοί 25 αθλητές και αθλήτριες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το