Τοπικά

Στον Βόλο ο εκ των πρωτοπόρων της επιστήμης της πολυπλοκότητας πανεπιστημιακός Αναστάσιος Μπούντης 

Στον Βόλο και στο πλαίσιο των εργασιών του εργαστηρίου ιδεών «Θαλής + Φίλοι» βρέθηκε αυτές τις μέρες ο βραβευμένος διεθνώς μαθηματικός και εκ των πρωτοπόρων της επιστήμης της πολυπλοκότητας στην χώρα μας κ. Αναστάσιος Μπούντης.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στη «Θ» για την επιστήμη της πολυπλοκότητας και πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί για το περιβάλλον, τη βιολογία, την τεχνολογία. 

Ο ίδιος ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως στο Καζακστάν, για τη διάδοση των ιδεών της πολυπλοκότητας. Παράλληλα φέτος στην Ελλάδα θα διοργανώσει το 30ο θερινό σχολείο πολυπλοκότητας.

«Η επιστήμη της πολυπλοκότητας μας επιτρέπει σήμερα να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή» τόνισε ο κ. Μπούντης προσθέτοντας πως «έχουμε προχωρήσει πολύ μπροστά, κυρίως γιατί εμπνέουμε και τους νέους. Πρόκειται για μια επιστήμη η οποία ενώνει άλλες επιστήμες όπως τα μαθηματικά, τη βιολογία, τη μετεωρολογία, τη φυσική και εξετάζει θέματα με πολύπλοκα συστήματα, όπως η καρδιά, η κλιματική αλλαγή. Αν μαθαίνουμε τους νόμους της πολυπλοκότητας, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα πολύπλοκα συστήματα». 

Η επιστήμη της πολυπλοκότητας που έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 20 χρόνια.

«Με την αλλαγή του κλίματος είμαστε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε, απλώς μπορούμε να προβλέπουμε την ταχύτητα της εξέλιξής του. Το θέμα είναι να ξυπνήσουμε τους πολιτικούς, καθώς οι επιστήμονες από μόνοι τους δεν μπορούν να περιορίσουν την αλλαγή του κλίματος» είπε ο κ. Μπούντης. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι νέοι επιστήμονες γοητεύονται από την ενασχόλησή τους με την επιστήμη της πολυπλοκότητας, γιατί μπορούν να μελετούν διάφορα συστήματα, όπως ένα ρομπότ, που έχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες όσο γίνονται πιο πολύπλοκες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση να δημιουργηθούν όντα που θα μοιάζουν περισσότερο στον άνθρωπο για διάφορες δουλειές. Η πολυπλοκότητα μας διδάξει πώς θα μελετάμε την καρδιά και τις ασθένειές της. Η πολυπλοκότητα δεν γεννήθηκε από το πουθενά, αλλά από τα γεγονός πως πολλές επιστήμες προόδευσαν και κατάλαβαν πως πρέπει να συνεργαστούν. Όταν λοιπόν οι χημικοί, οι βιολόγοι, καταλαβαίνουν πως πρέπει να συνεργαστούν με τους μαθηματικούς και τους φυσικούς, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Η πολυπλοκότητα διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια με τον όρο όπως λέμε εμείς, «δυναμικά συστήματα». Την πολυπλοκότητα τη ξέρουν ήδη οι επιστήμονες της πληροφορικής, γιατί γνώριζαν για τους πολύπλοκους αλγόριθμους. Εμείς λέμε τώρα «ελάτε να φτιάξουμε αλγόριθμους για να λύνουν κάποιο φυσικό ή βιολογικό πρόβλημα». 

Ο ίδιος ασχολείται χρόνια με την πολυπλοκότητα έχοντας μάλιστα βραβευτεί και διεθνώς. «Ασχολούμαι με το θεωρητικό κομμάτι, με το μαθηματικό μέρος της πολυπλοκότητας, καθώς είμαι και μεγάλος στην ηλικία. Αν όμως ήμουν νέος σήμερα, θα έπρεπε να μάθω πολύ καλά την πληροφορική και την επιστήμη των υπολογιστών. Στο εξωτερικό ταξιδεύω και μιλάω για την πολυπλοκότητα». 

Ο κ. Μπούντης έλαβε φέτος διεθνές  βραβείο για την προσφορά της μη γραμμικής επιστήμης και πολυπλοκότητας. Το βραβείο δόθηκε από τη Διεθνής επιτροπή «Μη γραμμική επιστήμη και πολυπλοκότητα». Μάλιστα σύντομα θα βρεθεί στην Κίνα για να μιλήσει καλεσμένος από τρία πανεπιστήμια. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το